Відмова від їжі: Україну чекає новий стрибок цін на продукти

17 березня 2016, 14:09
Експерти пророкують подорожчання м'яса, овочів, круп, алкоголю та кави

Експерти прогнозують подорожчання продуктів. Фото з архіву

Останні два місяці українці спостерігають зниження цін на деякі продукти. Помітно подешевшали яйця – ціна впала з 23 гривень за десяток до 17-18 гривень. Вартість так званого "борщового набору" (цибулі, буряка, моркви, капусти) знизилася майже на 10%. Подешевшали і цитрусові – зараз кілограм мандарин і апельсин можна купити в межах 25 гривень за кілограм, хоча ще пару місяців назад ціни на ці заморські фрукти починалися від 30 гривень, пише "Главред".

"Найбільше подешевшали яйця – на 24,4%. На 2,5-0,7% знизилися ціни на сало, фрукти, м'ясо та м'ясопродукти, рис", – коментують в Державній службі статистики.

Реклама

Втім, експерти кажуть, що продуктова дефляція – явище тимчасове, і пророкують нове зростання цін.

Причини для чергового зростання цін дійсно є. Наприклад, в березні завжди дорожчає зберігання на складах. До того ж, запаси овочів з минулого врожаю закінчуються, а до нового ще далеко. Всі разом це стимулює зростання цін на овочі.

Молоді овочі, які прийдуть на зміну торішнім, цієї весни будуть на 10-15% дорожче, ніж минулого року

Крім традиційного сезонного підвищення, є й інші фактори – зростання цін на комунальні послуги та паливо. "І, хоча перевізники знижують ціни на 1-1,5 гривні за кілометр, зростає ціна на бензин, а це безпосередньо впливає на собівартість продукції. Крім того, на початку року багато переглядають заробітну плату своїх співробітників", – відзначає приватний підприємець, що спеціалізується на продажу овочів, Максим Говорун.

Реклама

За його прогнозами, ціни на "борщовий набір" більше знижуватися не будуть, навіть навпаки, до кінця березня трохи зростуть. Молоді овочі, які прийдуть на зміну торішнім, цієї весни будуть на 10-15% дорожче, ніж минулого року.

Щодо стабільними будуть ціни на помідори та огірки. "Помідори залишаться в межах 35-45 гривень за кілограм, а огірки – в межах 40-45. Ціни на них знижуватися не будуть до середини травня", – вважає Говорун.

Справа у Великому пості, за яким ідуть Великодень і травневі свята – в такі періоди попит на ці овочі особливо високий. Зате в період Посту відчутно – на 5-10 гривень за кілограм – може подешевшати сало, а ось м'ясо, яйця, "молочка" і сири дешевшати не будуть. Навпаки, до Великодня ціни на ці продукти харчування можуть вирости на 3-5 гривень.

Реклама

"В Пост виростуть в ціні овочі та фрукти. М'ясо,"молочка" і яйця різко подорожчають напередодні Великодня. Знизяться потім ціни на ці продукти до колишнього рівня? Це буде залежати від курсу долара і вартості палива", – вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Слід очікувати зростання цін на сухофрукти. І в нинішньому році це відбудеться не тільки в Великий піст. "Закупівля в нас прив'язана до доларів, а долар за минулі півроку подорожчав на три гривні", – говорить виходець з Дагестану Саїд К., який спеціалізується на продажу сухофруктів.

Валютний фактор також безпосередньо впливає на вартість червоної риби і морепродуктів – ці товари в Україну імпортуються.

Крім того, в Україні знову зростуть ціни на алкоголь. Адже, як відомо, 1 березня в Україні набув чинності новий підвищений акциз на алкогольну продукцію. Наприклад, тепер мінімальна ціна на горілку збільшиться на 15 гривень – до 70 гривень.

Також подорожчає, правда, не настільки відчутно як інші види продуктів, цукор. Ще в січні Кабінет Міністрів підвищив мінімальну ціну на буряковий цукор на 40% – до 9 078,87 гривень за тонну. Це відіб'ється на роздрібній ціні цукрового порошку і побічно торкнеться ціни на солодощі.

Через санкції, які Росія ввела проти України, можуть також подорожчати чай, кава, крупи і макарони твердих сортів. Всі ці продукти до нинішнього року в великих кількостях завозилися в нашу країну з РФ. Так, наприклад, чаю в 2015 році було завезено майже на 9 мільйонів доларів, а какао – на 18 мільйонів доларів.

Затягнути пояси

Подорожчання продуктів харчування все більше змушує українців економити на цій статті витрат. "Сума, яку ми щодня витрачаємо на продукти, не змінилася, а от кількість купованих товарів скоротилося приблизно на 30%. Наприклад, ми відмовилися від молока, вершкового масла, білого хліба і зелені, а за овочами і фруктами ходимо на ринок – там дешевше ", – говорить киянка Світлана Єгорова.

За оцінками дослідницької компанії Research and Branding Group, більше 65% українців заощаджують на їжі. І це були дані на середину минулого року, без урахування осіннього зростання цін на продукти.

Зараз у середньостатистичній українській сім'ї на продукти йде близько 40-45% доходів. Для порівняння: у європейській – не більше 20%. Але це не означає, що європейці їдять менше українців. Справа – в мізерних доходах наших співвітчизників.

Згідно з дослідженнями ООН, жебраком вважається те населення, де рівень витрат на харчування у пересічної сім'ї досягає 60%. Для того, щоб перетнути цю прикордонну смугу, нашій країні залишилося небагато – уряд заклав показники інфляції на 2016 рік на рівні 24%. Але, як показує досвід, українцям потрібно готуватися, як мінімум, до 30% -ого інфляційного ривка.