Осінній стрибок цін на продукти: експерти пояснили причину

6 листопада 2017, 08:57
Осіннє подорожчання основних продуктів харчування – в самому розпалі

Фото: Архів "Сегодня"

За даними Держслужби статистики, як і прогнозувалося раніше, за останні місяці ціна на багато популярних продуктів зросла на 20—25%на 20-25% і більше, а яйця подорожчали майже вдвічі. У той же час подешевшали, наприклад, цукор, борщовий набір і гречка.

За даними Держстатистики, ціни на м'ясо, молоко, ковбасу і яйця в рази випередили інфляцію за червень-жовтень (інфляцію в жовтні економісти оцінюють в 1,5%, офіційних даних ще немає), яка складе близько 5% за цей період.

Реклама

При цьому середня зарплата по країні за червень-вересень не зросла, а навпаки, трохи знизилася – з 7360 до 7351 грн. Тобто всі продукти, крім овочів, гречки і цукру, стали менш доступні: на одну зарплату їх зараз можна купити менше, ніж в червні.

Аналітики продовольчого ринку впевнені, що ціни на продукти до кінця року у нас зростатимуть, хоча і повільніше, ніж раніше. За словами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, овочі подорожчають, бо на них закінчився "низький" сезон, яйця і молочка – в зв'язку з осіннім зниженням надоїв і несучості курей, при цьому попит на ці продукти однаковий в усі пори року, м'ясо і ковбаса – через подорожчення кормів.

"Ціни на м'ясо, ковбаси не вищого сорту і сири буде стримувати попит населення, тому зростання в десятки відсотків до кінця року не очікується, – говорить Дорошенко. – Крім того, імпортні тверді сири вже дешевші за українські. А ось через дефіцит вітчизняних овочів і зростання з січня цін на імпортний борщовий набір, він відіграє за зиму нинішнє дворазове здешевлення, і вже в лютому-березні ми знову побачимо на прилавках "золоті" за ціною буряк, моркву і капусту".

Детальніше читайте на сайті "Сегодня" в матеріалі "Ціни до Нового року: що і як подорожчає в Україні".