Новорічний стіл: у скільки обійдеться і як заощадити (інфографіка)

16 грудня 2014, 11:00
Їжа за рік подорожчала на 20%. Експерт: могло бути й більше, але тоді люди перестануть купувати

Фото: з архіву "Сегодня"

До 31 грудня залишилося два тижні – саме час зробити непсувані запаси на новорічний стіл. За рік делікатеси вже подорожчали майже в два рази, а перед Новим роком на хвилі ажіотажного попиту ціни на них традиційно злетять ще більше. "Сегодня" з'ясувала, скільки коштує святковий стіл в цьому році і як заощадити гроші (див. Корисні поради).

ЦІНИ. Застілля може бути будь-яким: від скромного студентського "за сотку з людини" до розкішного (див. Інфографіку). Але як показав наш моніторинг, за рік делікатеси подорожчали на 30-50%. За словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, це сталося через інфляцію (за 11 місяців ціни на продукти зросли в середньому на 19,7%) і девальвації гривні – рік тому курс продажу готівкового долара був 8,3 грн, зараз 16,4. "Ціни могли б зрости більше, але їх стримує купівельний попит, тому продавці змушені поступатися частиною прибутку, – роз'яснив Охріменко. – Наприклад, оптова ціна банки маслин рік тому була 1 долар (8,3 грн), а продавали її в роздробі за 2 долари (16 грн), маючи навар до 100%. Зараз вона теж варто в опті 1 долар (16 грн), але в роздробі ціна не 32 грн, а 22-24, тобто подорожчання 38-50%, а не 100%, інакше товар виявиться не по кишені більшості".

Реклама

ДАРУЮТЬ ФРУКТИ. Як розповіла нам пенсіонерка Катерина Бурлюк, їхня сім'я рік Кози зустріне вскладчину: "Готових продуктів купимо мінімум, запечемо м'ясо, зроблю домашню ковбасу, соління свої, так дешевше. Свати принесуть спиртне і торт. А дітям подаруємо екзотичні фрукти. Вони так подорожчали, що складно купити ананас або навіть груші (ціна на них доходить до 40 грн за кг, хоча рік тому було 25-30. – Авт.)".

П'ять корисних порад для економних

Реклама

Якщо ви хочете зменшити витрати на новорічний стіл без втрати в якості, варто:

1. Сир, ковбасу і соки пошукати на продринку – там вони дешевші на 12-15%. Наприклад, сирокопчена ковбаса коштує у лоточників 140-150 грн/кг, а така ж в супермаркеті – 160-170.

2. Цитрусові краще купити супермаркетах – там часто бувають знижки, і не підсунуть морожені, як на ринку. Виняток – груші, вони вдвічі дешевше (і смачніше) саме на ринках – у бабусь, що продають 1-2 кошики фруктів зі свого саду. Торговці часто обважують, тому треба купити електронні ваги і попередити продавця, що ви перевірите вагу. Якщо він різко заперечує – ідіть, бо перед вами шахрай.

Реклама

3. Дороге спиртне добре купувати партіями (по 4-6 пляшок) у складчину в спецмагазинах: тоді його можна взяти дешевше на 20-25%, ніж у звичайних супермаркетах. Також перед самим 31 грудня на шампанське завжди знижки.

4. Маслини та оливки треба брати в літрових скляних банках, це вигідніше приблизно вдвічі.

5. Солону червону рибу краще приготувати самому. Ціла тушка обійдеться на 20-25% дешевше філе або стейка. А голова і хвіст підуть потім на шикарну юшку.