Неблагородна цвіль: українцям в магазинах продають зіпсований сир

7 квітня 2019, 08:13
Вибрати якісний продукт можна за ціною і зовнішнім виглядом, кажуть експерти

"Сегодня" разом з виконавчим директором Союзу споживачів Уккраіни Максимом Несміяновим проінспектували кілька торгових точок, щоб дізнатися, що продають під виглядом якісного сиру і як розібратися, який продукт краще не купувати.

В одному з магазинів на оптовій базі фахівець відразу помічає підозрілі шматки сиру з явно не благородною цвіллю. Експерта цікавить, скільки часу продукт знаходиться на прилавках і чому досі не відправлений на утилізацію. Відповісти на ці питання співробітники магазину не змогли.

Реклама

Продавці часто намагаються "врятувати" зіпсований сир, пояснює Несміянов. Для цього з шматочків зрізають краєчки, на яких була цвіль – це можна помітити неозброєним оком.

Крім того, слід звертати увагу і на термін реалізації продукту, особливо – нарізаного шматочками. Правда, виробники часто не вказують всю інформацію.

"Термін реалізації товару зменшується місцями до п'яти днів. Питання – скільки цей сир можна продавати в нарізаному вигляді? Тому що у нього падають якісні характеристики. ... Сири, які завакуумовані самим виробником, вважаються більш безпечними. Але важливо дивитися, щоб під вакуумом не було плісняви", – зазначає Несміянов.

Головним же критерієм при виборі сиру повинна бути ціна, запевняє фромаж'є, власниця мережі сирних магазинів Ольга Терницька. Втім, про зовнішній вигляд продукту теж не слід забувати.

Реклама

"Сир ніколи не може коштувати менше, ніж 300-400 гривень за кілограм. Тому що ви бачите, скільки зараз коштує молоко. ... Молоді сири – це сири без оболонки. Вони повинні бути досить м'якими і не мати ніякого стороннього запаху. Якщо говорити про напівтверді сири, на них не повинно бути цвілі, тріщин, сухих обвітрених сторін", – радить Терницька.

Цвіль на сирі може бути білою, синьою або чорною. Біла і синя не шкодять здоров'ю, а ось шматочок сиру з чорною пліснявою потрібно викинути. Це означає, що сир зіпсувався.

Молоді сири, за словами фахівців, зберігаються не більше тижня, напівтверді і тверді – 90-120 діб в залежності від температурного режиму. Але зберігати їх потрібно в пластикових боксах без доступу повітря.