Названо найнебезпечніші продукти в українських магазинах

29 грудня 2017, 13:04
Держпотребслужба підвела підсумки перевірок якості товарів

Фото: AFP

Серед продовольчих товарів найбільше невідповідність нормам якості мають салати. Ця категорія не пройшла 56% від загального числа проб, повідомили в Держпотребслужбі України за результатами моніторингу санітарно-епідеміологічного благополуччя та безпеки харчових продуктів.

На другому і третьому місцях у рейтингу ризикованих продуктів виявилося м'ясо птиці та ковбаси. У цих категоріях невідповідність нормам виявили у 18,4% і 14,1%. Фахівці радять українцям ретельніше перевіряти перераховані продукти.

Реклама

Дослідження проб були проведені в кращих акредитованих лабораторіях. Всього для перевірки взяли 2627 зразків продукції. 15% склали непродовольчі товари, а 85% – продовольчі.

Протягом 2017 року служба не допустила до продажу близько 425 тонн недоброякісних харчових продуктів, понад 245 одиниць непродовольчих товарів, накладено 229 штрафних санкцій на суму 1,18 млн гривень і було направлено до суду 34 адміністративних позову.

Нагадаємо, з літа 2017 року Україна ввела нову систему контролю над якістю продуктів. Закон вводить серйозні зміни в системі держконтролю – перевірки операторів ринку без попередження, введення ризик-орієнтованого підходу (оцінка ризику повинна супроводжувати кожен важливий крок діяльності як компетентного органу, так і бізнесу), професійний державний контроль, вичерпний перелік питань для перевірки.

Реклама

Основні положення закону набудуть чинності після дев'ятимісячного перехідного періоду – тобто навесні 2018 року. Протягом цього періоду необхідно розробити і прийняти близько 40 підзаконних актів, щоб повністю привести українську систему державного контролю в сфері безпеки харчових продуктів у відповідність з директивами і регламентів Європейського Союзу.

Раніше сайт "Сегодня" також з'ясовував, чи небезпечно купувати продукти на вагу.