Названі продукти, які найбільше подорожчали і подешевшали в Україні

5 лютого 2019, 18:55
З початку року істотно зросли ціни на пшеничний хліб

З початку січня 2019 року ціни на пшеничний хліб в Україні зросли на 27%, а на моркву – знизилися на 13%, виходить з даних онлайн-сервісу "Інфляційний барометр" Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

ТОП-5 продуктів, які подорожчали найбільше в період з 1 січня по 5 лютого:

Реклама
  • пшеничний хліб – 34,43 грн/кг (+ 27,33%, або 7,39 грн);

  • яловичина – 149,97 грн/кг (+ 17,51%, або 22,35 грн);

  • цибуля – 20,75/кг (+ 12,22%, або 2,26 грн);

    Реклама
  • ковбаси – 183,82 грн/кг (+ 6,4%, або 11,05 грн);

  • цукор – 16,1 грн/кг (+ 5,16%, або 0,79 грн).

ТОП-5 продуктів, вартість яких знизилася найбільше:

Реклама
  • морква – 10,52 грн/кг (-13,27%, або 1,61 грн);

  • яйця – 29,89 грн/десяток (-7,6%, або 2,46 грн);

  • капуста – 24,28 грн/кг (-6,94%, або 1,81 грн);

  • буряк – 13,4 грн/кг (-3,6%, або 0,5 грн);

  • гречана крупа – 20,78 грн/кг (-2,99%, або 0,64 грн).

Сервіс враховує ціни інтернет-магазинів мережевих супермаркетів. На сайті зазначається, що їх годі було порівнювати з даними Державної служби статистики.

Раніше Держстат повідомив, що за підсумками 2018 року виробництво гречки зросло на 16,3%. В цілому за рік було виготовлено 63,398 тис. тонн гречки – ядриця і січки (подрібнена гречка, яка втратила цілісність ядер).

Крім того, за даними Держстату, торік українські підприємства скоротили обсяги виробництва хліба на 9,6% – до 949 тисяч тонн.