Названа найрентабельніша сільгоспкультура: подробиці

4 лютого 2020, 06:17
Загалом рентабельність рослинницької продукції різко знизилася минулого року

/ Фото: Анатолiй Бойко, Сьогодні

Просо стало найрентабельнішою культурою, яку вирощують українські сільськогосподарські підприємства 2019 року. Рівень його рентабельності досяг 47,2%. Про це свідчать розрахунки Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

За словами академіка НААН Юрія Лупенка, просо 2018 року також відзначалося високим рівнем рентабельності (34,7%), однак поступалося хмелю (60,9%).

Реклама

"У 2019 хмелярство дещо здало свої позиції за ефективністю виробництва (42,7%), поступившись лідерством не тільки просу, а й житу (43,2%)", – додав учений.

Загалом рівень рентабельності виробництва рослинницької продукції сільськогосподарськими підприємствами 2019 року зменшився до 9,6% проти 25,5% 2018 року.

"Крім хмелю, про який вже йшлося, менше, ніж за попередній рік, рівень рентабельності виробництва зернових культур (відповідно 6,3% проти 24,9% 2018 року), соняшнику (22,2% проти 32,5%), сої (2, 6% проти 21%), ріпаку (9,6% проти 31,1%), овочів закритого грунту (4,2% проти 8,5%) і винограду (6,5% проти 22,6%)", – підрахували в інституті.

Реклама

До того ж серед зернових рівень рентабельності зменшився тільки за основними культурами: пшениці (з 24,6% 2018 року до 16% минулого року), кукурудзі на зерно (з 27,2% до 0,6%) і ячменю (з 25,6% до 11%).

Збитковим, як і 2018 року, залишилося виробництво цукрових буряків (-16,3%), тоді як збиткові жито, гречка і горох за підсумками 2019 року стануть прибутковими, уточнили вчені.

инулого року саме рослинництво забезпечило прибутковість сільськогосподарської діяльності агропідприємств, що сприятиме подальшому поглибленню спеціалізації останніх в цьому напрямку на користь найрентабельніших культур", – підсумував Юрій Лупенко.

Реклама

Раніше сайт "Сьогодні" писав про те, що Держстат підтвердив рекордний урожай зерна. Раніше Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства заявляло про рекордний урожай зернових в Україні на рівні 75,08 млн т за підсумками 2019 року. Валовий збір зерна перевищив показник попереднього року на 7,2%, а середня врожайність склала 49,1 ц/га проти 47,4 ц/га роком раніше.

Сайт "Сьогодні" з'ясував, чого і скільки нині є у засіках, що буде з цінами на хліб, борошно і крупи, а також чому українці значно частіше відмовляються робити запаси продуктів на зиму.

Українці почали витрачати на їжу менше, ніж раніше, але, за даними Держслужби статистики, витрати на продукти як і раніше становлять майже половину їхніх доходів. І причина не в тому, що, як говорив один ексміністр, "українці забагато їдять", а в тому, що ціни на продукти щоденного вжиткуу нас на рівні європейських,чи навіть вищі.

Про те, як заощадити під час походу до супермаркету, дивіться у нашому сюжеті: