На скільки подорожчали вареники з картоплею для українців: експерт вивчив ціни

28 травня 2019, 06:06
Вартість вареників росла в чотири рази швидше, ніж інфляція

Вартість приготування вареників з картоплею за рік зросла на 40% – з 40,2 грн до 56,5 грн, виходячи з одного кілограма картоплі. Про це написав глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Він вказав, як підвищилися ціни на кожен з продуктів:

Реклама
  • картопля (1 кг): травень 2018 року – 8,8 грн, травень 2019 року – 15 грн (+ 70%);
  • борошно (800 г): 2018 – 9,7 грн, 2019 – 12,1 грн (+ 25%);
  • цибуля (250 г): 2018 – 1,7 грн, 2019 – 8,6 грн (у п'ять разів);
  • сметана 15% жирності (200 г): 2018 – 15,3 грн, 2019 – 16,7 грн (+ 9%);
  • соняшникова олія (50 мл): 2018 – 1,6 грн, 2019 – 1,7 грн (+ 6%);
  • яйце (1 шт): 2018 – 3,1 грн, 2019 – 2,4 грн (-23%).

"Приготування даної національної страви більше ніж в чотири рази випередило інфляцію, яка склала за цей час 8,9%", – додав експерт.

Раніше Дорошенко повідомив, що овочі "борщового набору" у квітні 2019 року подорожчали на 24,7% порівняно з березнем – з 70 грн до 87,3 грн, а споживча інфляція минулого місяця склала 1%. Таким чином, вартість овочевого набору росла майже в 25 разів швидше, ніж інфляція.

Також він розповів, що з травня 2018 року приготування окрошки в Україні подорожчало на 6% – з 96,9 грн до 102,9 грн.

Реклама

Навесні 2019 року подорожчали традиційні виїзди на шашлики. "Сьогодні" вирушили на ринок, щоб перевірити, скільки потрібно викласти за пікнік і чи зможуть українці дозволити собі такий відпочинок: