На заході по 74 грн, а в Києві – 120: в Україні зафіксували величезну розбіжність у цінах на сало

18 грудня 2017, 09:32
Експерт пояснив, чому традиційний продукт продають за різною вартістю

/ Фото: Олександр Яремчук

Ціни на продукти в Україні традиційно відрізняються в різних регіонах, однак найграндіозніший розкид цін – в 2,5 рази – Держстат зафіксував в регіональних цінах на сало.

Отже, якщо в Тернопільській області кілограм сала коштує в середньому 47 грн, то в Києві його середня вартість – 120 грн/кг. Одні з найнижчих цін на сало – в Рівненській, Чернівецькій та Черкаській областях: менше 52 грн за кіло. На другому місці за дорожнечею цього продукту – Одеса, хоча її ціни навіть близько не підбираються до столичних: 84,77 грн/кг.

Реклама

"Сало – це продукт, який не возять на довгі відстані. Так само, як молочну продукцію і хліб. Хоча це не швидкопсувний продукт. Тому виходить так: в тих регіонах, де вирізали більше свиней, там сало продають дешевше", – пояснює одну з причин розкиду цін на сало директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Крім того, експерт допускає, що різниця в цінах може бути пов'язана з епідемією африканської чуми у свиней.

"У нас вже два роки вирує африканська чума у свиней, і вона дуже сильно впливає на ціни. У той момент, коли вона фіксується в конкретному регіоні, багато хто починає вирізати свиней. І в ці моменти ціни обвалюються. Раніше, коли десь реєструвалося захворювання, населений пункт оточували, ветеринарна міліція вирізала все поголів'я худоби, а селянам потім компенсували збитки. Зараз компенсацію не платять. Тому, якщо в район приходить чума, всі намагаються скоріше забити худобу і продати м'ясо, щоб не залишитися в збитку", – говорить Дорошенко.

Реклама

Детальніше про ціни на продукти в різних областях України читайте на сайті "Сегодня" в матеріалі "Ціни на продукти в Україні: чому зростають і де знайти дешевше".