М'ясо в Україні подорожчало на третину

21 травня 2018, 11:51
Українці відмовляються від дорогих сортів м'яса і ковбас, кажуть фахівці

В Україні дорожчає свинина. Фото: Сегодня

За рік в Україні помітно зросла вартість м'яса. Так, "м'ясний кошик", до якого входять всі види м'яса і ковбасних виробів, ціни на які підлягають держмоніторингу, подорожчав на 35%. Такі дані оприлюднив аграрний експерт, голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"За рік м'ясний кошик подорожчав на 35%. ...За цей час загальна інфляція становила 13%, а продуктова інфляція – 17%. Мінімальна заробітна плата за рік зросла на 16%. Середня оплата праці за той же час піднялася на 26%", – констатував Дорошенко, зазначивши, що в результаті подорожчання м'ясо стало українцям не по кишені.

Реклама

Експерт уточнив, що всі види м'яса за рік додали 25-71% ціни, а саме:

  • сало – "плюс" 71%, або 29 грн/кг;
  • свинина – 41%, або 34 грн/кг;
  • ковбаса варена – 34%, або 22 грн кг;
  • яловичина – 27%, або 27 грн/кг;
  • курка в тушці і філе – на 25%, або 11-18 грн/кг.

За даними аналітиків, наприкінці квітня кілограм яловичини можна було купити в середньому по країні за 125 грн, свинини – 116 грн, філе курки – 91 грн, вареної ковбаси – по 86 грн, сала – по 70 грн. Нагадаємо, за прогнозом Дорошенка,  яловичина в Україні подорожчає ще на 10%.  Свинина, за прогнозом експерта, зросте в ціні менше – на 2-3%, або на 2-4 грн/кг.

Як підкреслює Дорошенко, в Україні в зв'язку з високими цінами впало і споживання м'яса.

Реклама

"З 2014 по 2015 українці стали їсти м'яса значно менше через різке падіння доходів. 2016 рік показав незначне поліпшення ситуації. За офіційними даними, падіння споживання м'яса тривало і 2017 року – до жовтня. Але за підсумками року зафіксоване зростання споживання – на кожного припадає по 51,7 кг з'їденого м'яса. Пояснити це можна за рахунок підвищення пенсій, оскільки доходи працюючих за останній квартал 2017 не показала різкого підвищення. Але за даними Організації економічного співробітництва та розвитку кожен українець з'їв 2017 року 41,7 кг всіх видів м'яса. Це на 10 кг менше, ніж говорять офіційні джерела. За підрахунками ОЕСР, наступного року кожен може розраховувати на 43,3 кг, що на 1,6 кг більше, ніж торік. А 2020-го ця цифра ще зросте на 0,7 кг і досягне 44 кг на особу. Це станеться тільки за рахунок свинини і курятини. У ЄС вже сьогодні кожен громадянин споживає 86 кг", – розповів фахівець.

Як повідомлялося, також в Україні  стрімко дорожчає борщовий набір . Тільки за останній місяць він додав у ціні майже 10%.


Реклама

Державний моніторинг здійснюється за такими видами м'ясної продукції: свинина, яловичина, сало, курячі тушка та філе, варена ковбаса.