М'ясо в Україні подорожчає до Нового року – експерт

4 грудня 2015, 16:16
Виробники перекриватимуть імпортну складову

/ Фото: Анастасія Іскрицька

Новорічний ажіотаж дає можливість виробникам м'ясних виробів підняти ціни і тим самим перекрити витрати на імпортні компоненти, що використовуються у своїй продукції. Про це заявив аналітик Київського Інституту народного господарства Борис Кушнірук.

"Виробники змушені викладати калькуляцію тих витрат, які мають імпортну складову. І відповідно, вони не можуть ці витрати скоротити, тому і закладають їх, як правило, в кінцеву ціну продукту. Подорожчання на всі святкові м'ясні продукти, може становити 5-7%", – цитує експерта "Обозреватель".

Реклама

Кушнірук також розглядає можливість зниження вартості м'ясних товарів. Причиною може стати закриті для українських товарів кордону Росії.

"Є ще один значний фактор, який впливає більше на зниження цін на продукти. Якщо Росія не пускатиме до себе наші товари, то виробники змушені будуть знижувати ціну для реалізації в Україні", – зазначив Кушнірук.

Як повідомлялося, борщовий набір в Україні в листопаді подорожчав на 11% і тепер коштує в середньому 34 гривень. Як порахували експерти аграрних ринків, найбільше за місяць подорожчали капуста – на 20% – і морква – на 12%. Паралельно з цим подорожчав цукор – на 15%.