Ціни на їжу в Україні зіпсували морози: що буде далі

25 січня 2018, 08:12
Як змінилася вартість основних продуктів харчування в січні і чого очікувати

Фото: pixabay.com

Вартість продуктів харчування зовсім не радує українців. Сайт "Сегодня" зібрав інформацію про ціни і прогнози з інформаційних сайтів агропромислового комплексу та оптових ринків різних регіонів України.

Борщовий набір дорожчає

Ціни на деякі продукти харчування з "борщового набору" січні 2018 року пішли вгору.

Реклама

На львівському оптовому ринку "Шувар" за неповний місяць середня ціна на капусту підвищилася з 2,2 до 4,5 грн. Розкид цін 24 січня коливався між 4 і 5 грн. Ціни на цибулю в перші дні січня впали в середньому з 3,8 до 3 грн, а потім підвищилися до 4 грн за кілограм. Картопля 2 січня продавалася в середньому по 3,5 грн, а 24 січня – вже по 4,2 грн. Морква за цей же період піднялася в ціні з 4 до 6,5 грн. Буряк – з 3,9 до 6,8 грн.

Якщо 2 січня, купивши по кілограму цих овочів на львівському ринку "Шувар", потрібно було заплатити 17,4 грн, то 24 січня – вже 26 грн. Таким чином, подорожчання становило майже 50%.

На київському оптовому ринку "Столичний" ціни нижчі. 23 і 24 січня капуста продавалася по 3,8-4,2 грн (середня ціна – 4 грн), цибуля – по 3,6-3,8 грн/кг, картопля – по 4-5 грн, морква – по 5, 5-6,5 грн, буряк – по 5-7 грн/кг. Борщовий набір за середніми цінами обійшовся б в 23,7 грн.

Реклама

А ось на одеському оптовому ринку "Початок" ціни навіть вище львівських. 24 січня капуста там продавалася по 3-7 грн (середня ціна – 5 грн), цибуля – від 3,5 до 7 грн, картопля – по 4,5-9 грн, морква – по 6-8 грн, буряк – по 5,5-8 грн/кг. Виходить, борщовий набір за середніми цінами коштував 29 грн.

Найнижчі ціни ми виявили на великому оптовому ринку "Неочікуваний" в Цюрупинському районі Херсонської області, куди звозять свою продукцію більшість виробників регіону і звідки вона потім вирушає по різних куточках України. 24 січня борщовий набір на цьому ринку коштував всього 20,75грн. Капуста продавалася по 2-3 грн, цибуля – по 3-4, картопля – по 3,5-4,5, морква – по 5-5,5, а буряк – по 5-6 грн/кг.

Експерти з аграрного ринку кажуть, що виробники вважають нинішні ціни занадто низькими, такими, які ледве покривають витрати на виробництво. Зокрема, тому капусти зараз продається дуже мало. Цей овоч непогано зимує в овочесховищах, і виробники чекають, коли ціни піднімуться ще більше.

Реклама

А от інші овочі з борщового набору зимують гірше. Навіть морква і буряк вже почали псуватися в вітчизняних овочесховищах. І, щоб не залишитися в збитку, аграрії підвищують ціни на ще придатний товар, наскільки можуть. Експерти попереджають: якщо витрати минулого року не окупляться, 2018-го виробники просто можуть відмовитися від популярних, але невигідних культур на користь рентабельніших.

Середні ціни на інші овочі і фрукти ми зібрали в таблицю:

Київське м'ясо втратило совість    

Ціни на м'ясо нового року дивують своєю непередбачуваністю. Наприклад, на львівському ринку "Шувар" ціни два тижні січня трималися на одному і тому ж рівні, після чого зросли приблизно гривень на 5 і тримаються на такому рівні другий тиждень, а деякі навіть знижуються. Так, яловичий ошийок зараз коштує 100 грн/кг, лопатка – 110 грн/кг, гуляш 99 грн. Свиняча вирізка весь місяць коштувала 140 грн/кг, лопатка коштувала в середньому 86,5 грн за кіло, а цього тижня подешевшала до 83,5 грн.

На київському ринку "Столичний" – зовсім інша тенденція. Тільки вчора ціни на яловичину зросли в середньому на 10-30 грн. Ще у вівторок, 23 січня, яловичий биток продавався по 145-155 грн/кг, а вже в середу, 24 січня, – по 170-190 грн. Телячу лопатку у вівторок можна було купити по 105-115 грн, а в середу – вже по 150-170 грн.

Середні ціни на яловичу задню частину виросли за добу з 130 до 140 грн за кг, на лопатку – зі 110 до 120 тощо. Телячий ошийок подорожчав з 90 до 120 грн, корейка – зі 150 до 200 грн.

Подорожчало на цьому ринку і м'ясо птиці. Індичатина (тушка) – в середньому з 76 до 83 грн, куряче філе – з 78 до 85 грн. А ось домашні курки подешевшали в середньому на гривню: з 70 до 69 грн.

Ціни на ковбаси і рибу на цьому ринку поки залишаються на колишньому рівні. А сало подешевшало, причому досить істотно. 23 січня сало продавали на "Столичному" по 100-120 грн/кг, а 24-го можна було знайти багато пропозицій сала і по 85 грн. В результаті середня ціна знизилася з 110 відразу до 90 грн. Хоча, треба визнати, на роздрібних цінах це поки ніяк не позначилося. Наприклад, на ринку "Лук'янівський" "генеральське" сало вчора продавали і по 170 грн/кг. Та й взагалі експерти вважають, що ціни на сало в 2018 року будуть порівнянні з цінами на м'ясо. До того ж спостерігатиметься певний дефіцит на цей продукт.

Молоко вже продають по долару за літр

З 23 до 24 січня літр молока на "Столичному" ринку подорожчав в середньому з 16,5 до 23,5 грн за літр. Ще у вівторок його продавали по 12,5-17,5, а вже в середу мінімальна і максимальна ціна становили 18,5-29,4 грн відповідно.

Вершкове масло в січні поки не змінилося в ціні. У Києві, наприклад, воно поки тримається на рівні 130 грн за кг, у Львові – 132,5 грн. Але експерти прогнозують здешевлення цього продукту відразу після Масляни. Це пов'язано, зокрема, з падінням цін на молокопродукти на світових ринках.

Істотних коливань цін на інші молочні продукти в Україні не станеться, вважають експерти. Зокрема, впасти цінам не дозволить досить високий попит. За даними статистики, поголів'я корів і виробництво молочних продуктів в Україні стабільно скорочується, а споживання вже минулого року стало найнижчим за історію незалежної України.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав про те, чому курси основних іноземних валют в Україні продовжують бити рекорди.