Морква перетворюється на делікатес: експерти пояснили, чому зростає ціна

24 квітня 2020, 11:47
Мережі супермаркетів не справляються з поставками продуктів у необхідних обсягах

Морква потроху стає делікатесом в Україні. Дефіциту немає, але ціна на неї тільки за останній місяць підскочила на 20%. За кілограм моркви в столичних супермаркетах просять від чотирьох до 13 гривень – чим чистіші овочі, тим дорожчі. Аналітики зазначають, що ціна на овоч з борщового наборуна тижні поповзла вгору. У всіх областях в середньому на 20 відсотків.

Експерт аграрного ринку Богдан Андрущенко пояснює це кількома чинниками. Перш за все, карантином. Мовляв, раніше дві третини овочів, зокрема моркви, реалізовувалися через агропродовольчі ринки. Після закриття базарів попит перевищив пропозицію:

Реклама

"У людей є потреба. А купити вони можуть тільки в супермаркеті. Мережі супермаркетів, будь-яких супермаркетів, не розраховані на таке зростання попиту. Вони просто не встигали навіть зібрати таку партію. Відповідно, і чисто об'єктивно, вони підняли ціну".

Натомість, каже експерт, у порівнянні з весною минулого року, ціна на моркву значно нижча:

"І ціна, яка є в магазинах, вона насправді дуже близька до мінімально можливої. Якщо врахувати собівартість, вартість зберігання, транспортування, торгових надбавок".

Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" писали про те, що наближається подорожчання і про те, як до літа зміняться ціни на продукти. Варто зазначити, що ціни в Україні цього року майже не зростали – за даними Держслужби статистики, інфляція за I квартал становила лише 0,7%.