Маркування, як в ЄС: що тепер писатимуть на продуктах

10 грудня 2018, 06:30
Прописали нові застереження, але "забули" про добавки в молокопродукти

По-новому. Про пальмову олію писати тепер <sp

Маркування продуктів, вироблених в Україні, незабаром буде відповідати євронормам – Рада прийняла в цілому закон, який регламентує, яка обов'язкова інформація повинна бути на упаковці і етикетках як вітчизняних, так і імпортних товарів, якщо вона дублюється українською мовою. Закон повинен набути чинності через півроку після опублікування, тобто в червні-липні 2019 року. Експерти кажуть, що нововведення допоможе споживачам краще зрозуміти, що насправді заховано під упаковкою, але побоюються нестачі контролю за дотриманням норм закону, особливо над виробниками регіонального, а не всеукраїнського рівня.

Нововведення

Нагадаємо, зараз маркування продуктів нормується держстандартами (ДСТУ), які відрізняються для кожної галузі. За новим законом на кожній етикетці обов'язково повинен бути повний список інгредієнтів, включаючи вміст цукру, харчові добавки та барвники; наявність алергенів і їх вигляд (лактоза, арахіс); обмеження для вживання – вводиться інформація про небезпеку для діабетиків; зазначення способу переробки і зберігання, а також те, чи може продукт заморожувати повторно – наприклад, якщо м'ясо або риба були заморожені, має бути вказано "розморожено"; для фаршу і заморожених продуктів (риба, нутрощі) треба вказувати вміст води в кіло продукту, якщо її більше 5%. Мінімальна висота шрифту для написів не може бути менше 1,2 мм або 0,9 мм, якщо упаковка маленька. Цікаве нововведення для виробників ковбас: вони будуть зобов'язані вказувати, чи є їстівною оболонка продукту.

Реклама

Що скасували

Дозволено не вказувати калорійність і точний термін придатності , але останнє – для продуктів , термін придатності яких рік і більше , в цьому випадку вказуються тільки місяць і рік , але не конкретна дата . Зате зникла з обов'язкового переліку згадка про рослинну олію ( пальмову ) , хімдобавки , залишки ветеринарних препаратів , але тільки для продуктів з мінімальним ступенем переробки – молоко , кефір , сири , масло , сметана . Також не обов'язково вказувати процентний склад продуктів , можна тільки найменування інгредієнтів .

Експерти: потрібен контроль

Фахівці продринку кажуть , що закон про маркування продуктів потрібний , він розроблений і прийнятий з урахуванням досвіду і вимог єврокраїн . Але працювати він буде в основному на зовнішньому ринку , куди хочуть пробитися наші виробники , а ось на внутрішньому ринку все буде залежати від дієвості контролю . Поки експерти вважають контроль недостатнім .

"Тепер українського споживача захищають вже три закони: про вимоги до безпеки харчових продуктів, про контроль за дотриманням цих вимог і новоприйнятий, – уточнив нам директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. – Але Держпотребслужба, яка зобов'язана займатися контролем, поки працювала недостатньо, посилаючись на відсутність грошей на експертизи та брак кадрів. Ці проблеми вже вирішені, з 2019 роки її керівництво обіцяло збільшити число позапланових перевірок виробників. Контролювати будуть не тільки етикетки, а й те, що ховається під ними. Сподіваюся, що це дасть результат".

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко сумнівається , що контроль виявиться повсюдним , бо , за його словами , не вистачить можливостей Держпотребслужби :

Реклама

"Перш за все це стосується дрібних регіональних виробників , наприклад , ковбас , які не прагнуть на ринок ЄС і будуть " малювати " на етикетках все що завгодно ".

Виробники продуктів стверджують , що для покупців ситуація тільки покращиться .

"Якість нашого молока , сирів , масла та інших молочних продуктів жорстко контролюється на комбінаті , тому споживачам боятися нема чого . Навпаки , маркування стане більш інформативним , перш за все для тих , у кого через захворювання є протипоказання для будь-якого продукту , наприклад йогурту , тому що в ньому є цукор або може бути лактоза . А великий шрифт дозволить побачити застереження людям зі слабким зором " , – відповіли нам на відомому молокозаводі в Київській області.

Раніше с айт "Сегодня" розбирався, як маркують продукти в Європейському Союзі , чому норми в Україні повинні змінитисяі яку інформацію від нас приховують виробники .