Рік тому киянка купила в супермаркеті рибу з хробаками, але за рік ситуація в точках продажу не покращилася. Нещодавно в мережу потрапило відео зі столичного супермаркету з гнилою рибою на прилавку. Покупець домоглася, щоб партію смердючої риби із зеленими зябрами вилучили з продажу. А через тиждень "Сегодня" разом з експертом по захисту прав споживачів Максимом Несміянова вирушили на інспекцію в цей магазин.
Спеціаліст розповідає, як визначити ступінь свіжості риби.
"Орієнтуємося на очі – вони повинні бути не впалі, яскраві. Є деякі моменти для перестраховки. Якщо очі каламутні, дивимося на зябра. Вони повинні бути яскраві. А якщо вони зеленого кольору, то риба пропала", – пояснює експерт.
Копчена риба в магазина майже вся покрита цвіллю.
"Продукція, яка знаходиться поруч з цією рибою, теж уже з пліснявою, просто ми цього не бачимо. Це кінцева стадія, коли грибок розрісся в рибі. Навіть термічно ви не виб'єте цей грибок, він виділяє такий продукт як мікотоксин, який веде до прямого харчового отруєння", – попереджає Несміянов.
Знімальна група вимагає у адміністрації магазину документи на рибу. Але директора на місці немає.
"Ми не можемо дати вам коментар. Якщо будуть скарги від споживачів, ми в письмовому вигляді надамо відповідь", – це все, що можуть відповісти співробітники магазину, хоча по суті знімальна група та експерт і є споживачами.
Пізніше підійшла жінка з бейджем адміністрації магазину. Документів "Сегодня" так і не показали, але партію гнилої риби все ж прибрали з прилавка.
Раніше повідомлялося, що українцям масово продають фальсифікат під виглядом сиру. Експерти пояснили "Сегодня", як відрізнити справжній продукт від підробки.