Магазини труять українців гнилою рибою: як визначити свіжість продукту

6 квітня 2019, 08:12
Продавці в Києві не хочуть показувати документи на продукцію

Рік тому киянка купила в супермаркеті рибу з хробаками, але за рік ситуація в точках продажу не покращилася. Нещодавно в мережу потрапило відео зі столичного супермаркету з гнилою рибою на прилавку. Покупець домоглася, щоб партію смердючої риби із зеленими зябрами вилучили з продажу. А через тиждень "Сегодня" разом з експертом по захисту прав споживачів Максимом Несміянова вирушили на інспекцію в цей магазин.

Спеціаліст розповідає, як визначити ступінь свіжості риби.

Реклама

"Орієнтуємося на очі – вони повинні бути не впалі, яскраві. Є деякі моменти для перестраховки. Якщо очі каламутні, дивимося на зябра. Вони повинні бути яскраві. А якщо вони зеленого кольору, то риба пропала", – пояснює експерт.

Копчена риба в магазина майже вся покрита цвіллю. 

"Продукція, яка знаходиться поруч з цією рибою, теж уже з пліснявою, просто ми цього не бачимо. Це кінцева стадія, коли грибок розрісся в рибі. Навіть термічно ви не виб'єте цей грибок, він виділяє такий продукт як мікотоксин, який веде до прямого харчового отруєння", – попереджає Несміянов.

Читайте також:

Знімальна група вимагає у адміністрації магазину документи на рибу. Але директора на місці немає.

Реклама

"Ми не можемо дати вам коментар. Якщо будуть скарги від споживачів, ми в письмовому вигляді надамо відповідь", – це все, що можуть відповісти співробітники магазину, хоча по суті знімальна група та експерт і є споживачами.


Пізніше підійшла жінка з бейджем адміністрації магазину. Документів "Сегодня" так і не показали, але партію гнилої риби все ж прибрали з прилавка. 

Раніше повідомлялося, що українцям масово продають фальсифікат під виглядом сиру. Експерти пояснили "Сегодня", як відрізнити справжній продукт від підробки.