Локдаун вихідного дня: як під карантин підлаштовуються бутики, салони краси і ресторани

18 листопада 2020, 23:25
Багато підприємців заявляють, що їхні доходи різко впали

Зістригайте посічені кінчики / Фото: Getty Images

Щоб не прогоріти пі час карантину вихідного дня, введеного через пандемію коронавірусу, бізнесмени вносять корективи в роботу своїх закладів. "Сьогодні" дізнавалися, як викручуються підприємці, і чи вплине це на ціни.

"Минулого тижня ми презентували всю нову зимову колекцію, в тому числі й нові зимові пальта на -20 градусів морозу", – каже дизайнер Аліна Сердюк.

Колекцію відшили, але показати клієнтам наживо відразу не змогли. Аліна Сердюк показує новинки шоу-руму. Каже, на вихідні зазвичай найбільший потік клієнтів. Тому, щоб утримати позиції, довелося швидко шукати новий формат продажів.

Реклама

"Ми запропонували виїзні примірки, у нас працювали одночасно два кур'єри – і в суботу, і в неділю. Так само ми продовжили графік роботи на одну годину – не до 20:00, а до 21:00", – каже дизайнер.

Відео: Сьогодні

Це спрацювало, говорить Аліна Сердюк. Бажаючі потрапити на примірку приходять після роботи. Втім, дизайнер не виключає, що, якщо карантин затягнеться, доведеться збільшити кількість кур'єрів. Крім того, щоб заохотити клієнта, пропонують знижки навіть на нову колекцію.

"Сьогодні" побували також в салоні краси. Черги на процедури немає. З введенням карантину бажаючих навести красу менше, розповідає співзасновниця салону Катерина Вишневська. З весни клієнтки спочатку відмовилися від дорогих процедур, а тепер все рідше приходять навіть на манікюр.

"Вихідні дні, вечір п'ятниці, субота, неділя – це 80% заробітку від усього тижня. І з закриттям на вихідні дні це просто збиток колосальний для бізнесу", – говорить засновниця салону краси Катерина Вишневська.

Ціна на оренду приміщення, на відміну від першої хвилі пандемії, не змінилася. Тому додаткові обмеження в графіку роботи ставлять бізнес під загрозу.

Реклама

Страждають від карантину вихідного дня кафе і ресторани. Адже в будній день відвідувачів менше, ніж персоналу. У той час як вихідні дні – це приблизно 50% доходу на місяць.

Ресторатор з 20-річним стажем Максим Храмов каже: за всю кар'єру пережив п'ять криз, проте в такому становищі опинився вперше.

"Останні місяці абсолютно природним шляхом кількість гостей в ресторанах зменшується на 10-20-30%, від місяця до місяця. І ми бачимо, що саме у вихідні дні люди ще якось ходили, для того, щоб трошки відпочити", – говорить Максим Храмов.

Ціни на оренду не знижені, скоротити персонал – немає підстав. Страви навинос для класичних ресторанів прибутку практично не приносять. Тому з початку року в Україні вже закрився кожен десятий заклад, каже ресторатор Ольга Насонова.

Реклама

"По суті, заклади в спальних районах постраждали найбільше. Деякі залишилися без 60% виручки, деякі – без 70% виручки всієї. Тому що в робочі дні аудиторії просто немає, вона на роботі", – говорить експерт з ресторанного бізнесу Ольга Насонова.

Збільшити ціни на меню ресторатори не можуть, адже платоспроможність населення впала. Тому якщо локдаун вихідного дня затягнеться, кількість закритих ресторанів може зрости ще на 10%, прогнозують експерти.

Раніше "Сьогодні" повідомляли про заяву прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, який вважає, що якщо не зупинимо зростання епідемії – буде повний локдаун. За його словами, карантин вихідного дня повинен допомогти уникнути цього, але якщо не впорається, будуть жорсткі обмеження.

Крім того, гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреісус висловив "крайню стурбованість" різким зростанням захворюваності на COVID-19 у світі і заявив, що система охорони здоров'я виявилася на критичній межі.