Коли в Україні припинять випускати сир "фета": названі терміни

30 липня 2019, 14:19
Для продукту доведеться вигадати іншу назву, яка входить до переліку географічно захищених вказівок

М'які сири небагаті на клітковину, але в них багато білка

Українські виробники сиру з 2013 року не зможуть використовувати найменування "фета". Від цієї назви доведеться відмовитися, так як вона є захищеною географічним зазначенням (GI), як, наприклад, і "коньяк". Про це повідомили експерти спільноти "Geographical Indications in Ukraine / Географічні вказівки в Україні" на офіційній сторінці в Facebook.

"Фету в Україні виробляють близько 20 підприємств. Але після 2022 року вони мають відмовитися від цієї назви, яка є охоронювана географічним зазначенням", – говориться в повідомленні.

Реклама

Зараз, за даними фахівців, представники Мінагрополітики, торгових мереж і виробників почали вивчення досвіду інших країн і розробку продуктового досьє, а також нової назви продукту.

Читайте також:

Нагадаємо, існує три варіанти лейблів GI (geographical indications):

Реклама
  • PDO (protected designation of origin) – захищена вказівка місця походження;
  • PGI (protected geographical indication) – захищене географічне зазначення;
  • TSG (traditional specialities guaranteed) – гарантія традиційності.

При цьому сама Україна хоче "застовпити" за собою 10 географічних назв продуктів. Однак поки не зрозуміло, скільки часу займатиме реєстрація GI в Україні.

До речі, у 2018 році до Міністерства торгівлі та економічного розвитку вже надійшла заявка на реєстрацію географічного зазначення "гуцульська овеча бриндзя", яка в майбутньому стане основою для охорони цього позначення і в ЄС. Пізніше заявка надійшла і на херсонський кавун.

Тим часом, українські споживачі виявилися незахищеними від фальсифікату на полицях продуктових магазинів. Новини "Сьогодні" раніше склали ТОП продуктів, які безпечні тільки на перший погляд, а тому етикетки на них краще читати двічі:

Реклама