Код борщу: розцінки, прогноз на літо і як заощадити, не втративши в якості

31 березня 2016, 08:14
Овочі можуть подорожчати на 3-5%, але якщо похолоднішає – аж до 20%

Найбільше в ціні борщу становить м'ясо. Фото з архіву "Сегодня"

Вартість головної національної страви країни знову лихоманить. За рік ціна каструлі борщу (5 літрів) підскочила на 13%, і вже обходиться українським господиням більш ніж в 100 грн. Про це говорить дослідження Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), проведене для читачів "Сегодня".

Винуватцями подорожчання стали морква, буряк, капуста і картопля, які за рік подорожчали більш ніж вдвічі через поганий врожай (докладніше див. Інфографіку). І краще не стане, не дивлячись на наближення теплого сезону: вже в найближчі три місяці експерти обіцяють, що стандартний набір овочів може подорожчати ще на 5-20%.

Реклама

ЦИФРИ І ПОРАДИ. Зараз, в порівнянні з січнем – березнем минулого року, борщовий набір подорожчав в рази: морква, буряк і капуста – більш ніж удвічі, картопля – в 1,5 рази через поганий врожай. П'ятилітрова каструля національної страви в січні – березні 2015 року коштувала 90 грн, а в першому кварталі 2016-го – вже 102 грн.

Втім, як видно по інфографіку, левову частку в ціні каструлі борщу займають не овочі, а м'ясо, томати і зелень – майже 60%. А так званий борщовий набір – капуста, морква, буряк, цибуля, – в сумі дав всього 9%, а в грошах – 10%. Тобто, щоб борщ обійшовся дешевше, економити потрібно не на овочах, а на м'ясі: "Якщо не класти в борщ добірні шматки і замінити телятину свининою або просто обходитися меншою кількістю м'яса, блюдо відразу подешевшає", – радить домогосподарка Інна Понадел. У цифрах її рада виглядає так: поклавши на 5-літрову каструлю не 700, а 500 грамів м'яса (по 100 г на їдця, або 30-35 г на порцію), ми заощадимо більше 16 грн, або 16% вартості страви.

Реклама

"А я варю борщ зі свинячого або телячого хвостика: він і наваристий виходить, і набагато дешевше, адже кіло хвоста стоїть на ринку всього 15-20 грн, а вистачає його на два рази. Плюс грамів 200 м'якоті на всі 5 літрів. Раніше варила і з реберець, але вони подорожчали майже до вартості м'яса!", – Поділилася з нами Катерина Бурлюк. А пісний борщ з грибами, за її розрахунками, обійдеться взагалі втричі дешевше: якщо купити в сезон велику зв'язку сушених білих грибів (70-80 грн), її вистачить на 4-5 каструль борщу. Тобто підсумкова ціна страви складе вже не 102, а 55-60 грн.

ПРОГНОЗИ. Експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворник каже, що в найближчі три місяці очікувати здешевлення борщу не доводиться, незважаючи на весну і літо: "Основний борщовий набір ще подорожчає. Наскільки, сказати сьогодні складно: відсоток зростання цін на овочі залежить від багатьох факторів. Перш за все, від погоди, – пояснює Дворник. – Буде тепло і сонячно – пропозиція свіжої капусти, моркви, буряка, цибулі виявиться більше, і навпаки. Це, в свою чергу, вплине на вартість коренеплодів і качанів старого врожаю, адже торгівлі треба буде їх швидше продати".

Точно, за прогнозами Дворника, подешевшає стару картоплю, але ціна на торішню цибулю залишиться стабільною, поки його весь не продадуть. Не обіцяє експерт і підвищення цін на м'ясо, за винятком двох пасхально-першотравневих тижнів (з 1 по 15 травня), коли українці вийдуть з поста і готуватимуть м'ясні страви до свята. Але в цей час борщ зазвичай непопулярний, адже народ налягає на шашлики, яйця і "пасочки".

Реклама

"Поки приблизно можна оцінити підвищення вартості каструлі борщу в другому кварталі від 3-5%, за оптимістичним сценарієм, до 15-20% – за песимістичним, якщо будуть холоду", – каже Дворник. Але синоптики холодів не обіцяють: вже до середині квітня весна вступить у свої права. А значить, і тарілка борщу сильно по кишені не вдарить.

Закордон: хачапурі, сміття і консерви

Індекси інфляції, розраховані на підставі зміни ціни найбільш популярного національного продукту, неофіційно використовуються в різних країнах.

Так, в Грузії з 2011 року цілком серйозно розраховують індекс хачапурі – адже грузини їдять їх кожен день. У Казахстані з 2013 р існує індекс бешбармака – на думку місцевих економістів, це блюдо містить досить інгредієнтів, щоб служити своєрідним аналогом продкорзіни. Американці недавно ввели індекс суші – його використовують для визначення рівня життя в різних регіонах країни: чим рол дорожче, тим багатшими штат.

Є також досить кумедні непродуктові індекси, що характеризують падіння або зростання економіки країни: споживання пива в пабах і консервованої квасолі будинку (чим гірше справи – тим більше людей п'ють пиво вдома і їдять консерви); високих каблуків (дами в кризу намагаються себе порадувати красивою покупкою); продажів чоловічої білизни (на ньому економлять в важкі часи), і навіть кількості сміття (більше відходів – країна на підйомі). Правда, президент Украналітцентру Олександр Охріменко каже, що право на життя мають тільки продовольчі індекси, а решта – це лише соціальні маркери рівня життя.

ОЦІНЮЮТЬ ЖИТТЯ ЗА МИЛОМ І ГРЕЧКОЮ

За даними Держстатистики і оцінками експертів, за останні 5 років ціни на сало, гречку і мило, згадані нашими респондентами, виросли в рази. Але використовувати їх як показник рівня життя можна дуже приблизно. Наприклад, гречка коштувала 7-8 грн/кг, а в 2013 р., на хвилі купівельного ажіотажу, злетіла до 30-32. У 2014-му подешевшала до 17-19 грн/кг, але зараз знову стоїть більше 30 грн через низький урожай минулого року.

Вартість кілограма сала дуже залежить від сезону: влітку його беруть мало, і торговці змушені скидати ціну, щоб продати. Втім, зараз сало і м'ясо дійсно майже зрівнялися в ціні. За словами Охріменка, це говорить про погіршення рівня життя: люди замість битка або лопатки стали брати подчеревку, яка раніше була вдвічі дешевше, і торговці тут же підняли ціну до межі. Так, в 2011 р. кіло сала коштувало в середньому 15-20 грн, а влітку, коли попит менше, знижувалося і до 10 грн, в той час як ціна на м'ясо стабільно росла: з 40-45 грн/кг до нинішніх 65 70 і вище.

Мило також подорожчало вдвічі – з 2-2,5 грн до 5-6 грн за 400 г брусок господарського. Але це чисто інфляція: зросла вартість сировини, і торговці збільшили націнку, щоб мати заробіток.


Катерина Бурлюк, домогосподарка:

– Для мене індекс інфляції не борщ, а сало: 5 років тому воно коштувало вдвічі дешевше м'яса, а зараз ціна однакова! Тому ми стали купувати більше овочів і менше сала.

Неоніла Курнашова, пенсіонерка

– У мене "борщ" на городі росте, а м'ясо для нього в курнику, тому ціни на овочі та м'ясо мені не важливі. А ось що гречка була 7 грн, а стала 30 грн – ось це індекс рівня нашого життя.


Тамара Сергіївна, пенсіонерка

– Я дивлюся на те, як виросли ціни, не по борщу, а за вартістю побутової хімії: мило, порошок постійно дорожчають! Зараз ми витрачаємо на них вдвічі більше, ніж 5 років тому.