Як у Львівській області вирощують банани та лимони: ексклюзив "Сьогодні"

7 листопада 2019, 08:11
Незвичайний для України бізнес вирішила заснувати сім'я журналістів

Поки на Закарпатті збирають по чотири врожаї екзотичних грибів, в селі Поршна Львівської області Ярослав Труш разом зі своїм сином Андрієм облаштували на дачі теплицю, де вирощують банани і лимони. Тут – тисячі екзотичних дерев і кущів.

Спочатку бізнесмени і самі не вірили, що все вийде, а тепер – збирають урожай три рази на рік.

Реклама

"Ось тут наш вегетарій. Ми з татом назвали його- "бананова ферма", – каже Андрій Труш.

Площа "райського саду" на батьківській дачі – 165 кв. м.

"Це у нас інжир. За ним – мандарин, це – папайя. Ось у нас банан, це, так би мовити, апогей, апофеоз нашої екскурсії. Тут в одній гроні приблизно 40-50 кг бананів", – показує Андрій Труш.

Спробувати бананів Андрій не пропонує, каже – треба почекати.

Дозрівають й інші плоди. Урожай тут збирали влітку. Наступний чекають взимку. Плодоносять дерева тричі на рік. Щоб створити їм тропічну спеку на околиці Львова, достатньо 20 хвилин сонця в день. Додатково вегетарій обігрівається тільки в мороз. Сім'я Труша каже, що теплиця побудована за космічними технологіями.

Реклама

"Товстелезна фольга, якою обмотували супутники. Сонце сюди зайшло і вже тут залишається. Воно вдаряється в фольгу, фольга така, спеціально зім'ята, і на мільярди осколків воно відбивається і живить кожну рослину", – пояснює Андрій.

Доглядати за теплицею Андрію допомагає батько. Обидва – колишні журналісти.

"Син каже: тату, я тобі допоможу, побудуй цей вегетарій. Я кажу – дурниця якась, ми ж не потягнемо це. Скинулися. Сімейний бізнес якраз і полягає в тому, щоб скинутися. Ну і ми так почали", – розповідає батько Андрія Ярослав Труш.

Читайте також:

Фруктами власники ласують самі. А заробляють на продажу екзотичних дерев ресторанам і торговим центрам. Якщо за рослинами правильно доглядати, запевняє Андрій, вони плодоносять і у нових господарів, тому що адаптовані до українських умов.

Реклама

Андрій Труш показує "Сьогодні" плоди лимона. Вирощений в теплиці лимон – більший за звичайний і на смак схожий на грейпфрут.

Тропічні дерева вирощують ще кілька підприємців в Україні. Але забезпечити попит на фрукти вони не можуть. Тому сподіватися, що на прилавках масово з'являться екзотичні продукти саме українського виробництва, поки не варто, кажуть фахівці.

Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" також розповідали, як на плантації в Кіровоградській області вирощують екзотичні фрукти . Щоб субтропічні рослини добре там росли, їм створили особливі умови.