Як впала інфляція в Україні і що подорожчало: інфографіка

12 січня 2017, 10:48
У Нацбанку прокоментували підсумкові дані про зростання цін 2016 року

2016 року споживча інфляція в Україні впала – в грудні вона становила 12,4%, тоді як 2015 року споживчі ціни зросли на 43,3%. При цьому рівень інфляції наприкінці року був близький до прогнозів Національного банку України (НБУ) на рівні 12%. Таким чином, мету щодо інфляції на 2016 рік досягнуто, зазначає прес-служба НБУ.

Швидке зниження інфляції, за даними Нацбанку, сталося насамперед завдяки фундаментальним факторам. Також внесок внесло помірне зростання цін на сирі продукти харчування. Основними факторами зростання цін стали зрослі тарифи на житлово-комунальні послуги та подорожчання палива.

Реклама

"Також зниженню інфляції сприяла помірна волатильність обмінного курсу гривні, яка спостерігалася протягом більшої частини року завдяки сприятливій ситуації на зовнішніх ринках, надходженням від експорту високого врожаю зернових і масла та заходам Національного банку", – додали в НБУ.

Протягом 201го ціни на товари, які переважно імпортуються, – побутова техніка, одяг і взуття – зросли не так значно, як рік тому, а на окремі товари – навіть впали. Наприклад, подешевшала аудіо- і відеотехніка, а також обладнання для обробки інформації.

Реклама

Також істотно сповільнилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки, що пов'язано з вторинними ефектами від зниження інфляції сирих продуктів харчування. "Зростання цін на сирі продовольчі товари сповільнилося до 1,2% за 2016 (проти 40,7% 2015 року). На це вплинув ряд факторів ... Зокрема, йдеться про високі врожаї: в Україні – зернових, овочів і окремих фруктів (яблук), а в інших країнах – цитрусових", – зазначили в Нацбанку.

Крім того, торговельна політика РФ як щодо України (продовольче ембарго з початку 2016 року), так і інших країн забезпечила високу пропозицію продовольчих товарів на українському ринку. Наприклад, торгові санкції РФ на поставки окремих видів сільськогосподарської продукції турецького виробництва привели до збільшення пропозиції овочів і фруктів на ринку України і, відповідно, зниження цін, зокрема на мандарини і апельсини, а також на помідори і огірки.

Ціни на овочі борщового набору знизилися на 43,1% г/г.

Реклама

Ціни на м'ясо підвищилися досить стримано через обмеження на експорт свинини і курятини на тлі нестабільної епізоотичної ситуації.

Ціни і тарифи, що регулюються адміністративно, 2016 року збільшилися на 34,6% в річному вимірі. "Хоча підвищення було істотно нижче, ніж 2015 року (64,4%), воно було основною причиною зростання споживчих цін 2016 року", – уточнюють в НБУ.

Також продовжили зростати ціни на тютюнові вироби та алкогольні напої, в тому числі за рахунок підвищення акцизів, мінімальних цін на алкогольні напої, а також цінової політики виробників тютюнових виробів.

Ціни на паливо 2016 року підвищилися на 19,5% (12,3% 2015-го). Прискорення зростання цін відображало подорожчання нафти на світових ринках і помірну девальвацію гривні, вважають в НБУ.

Як повідомлялося, тепер НБУ прогнозує досягнення 8% інфляції на кінець 2017 року.