Як Україна заробляє на світовій кризі: експорт зерна зріс на 5%

12 травня 2020, 14:02
Також за кордоном стали більше купувати соняшникової олії

Поле пшениці

Економісти зазначають що наслідки зниження цін в світі на продовольство, викликане пандемією коронавірусу, по-різному впливають на український агробізнес і на рядового споживача. Так, аграріям вдалося навіть заробити за рахунок того, що збільшився експорт зерна пшениці та кукурудзи.

Хоча середня ціна на пшеницю, що експортується, і впала зі 145 до 140 доларів за тонну, за рахунок збільшення обсягів експорту (в умовах епідемії низка країн-імпортерів зерна в Азії і на Близькому Сході стали закуповувати його більше, створюючи запаси), доходи зернотрейдерів збільшилися.

Реклама

За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, цього маркетингового року (рахується з липня по червень) експортовано понад 18 млн т пшениці (зростання за останніх два місяці на 5%).

У Мінекономіки запевняють: для внутрішнього споживання зерна вистачить, оскільки з зернотрейдерами підписаний меморандум про незнижувальні запаси зерна в 8,2 млн пшениці, це вдвічі більше, ніж рік тому.

"На відміну від інших країн, експорт яких постраждав від епідемії, Україна вже заробила: за три місяці експорт зріс за рахунок аграрного сектора, на який в грошах припало понад 50% обсягів, – зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Більше у нас купували за кордоном не тільки зерна, але і соняшникової олії. А це значні доходи від податків до держбюджету, зараз агросектор дає до 40% валютних надходжень. Наприклад, 2019 року вони становили 9,6 млрд доларів або 240 млрд грн, понад чверть доходів скарбниці".

Детальніше про те, що відбувається з цінами на продукти у всьому світі прямо зараз, і про те, чого варто побоюватися в майбутньому, читайте в матеріалі: Після карантину світу загрожує нестача продуктів: чого чекати Україні

Реклама

А тим часом в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства повідомляють про те, що урожай-2020 безпрецедентно скоротиться. Головними причинами скорочення обсягів збору зернових і зернобобових культур називають дефіцит вологи і COVID-19.

Також зниження прогнозів щодо валового збору врожаю зернових і олійних культур 2020 року експерти пояснюють зменшенням посівів зернових і олійних культур і теплою погодою, яка збільшує ризик пошкодження врожаю зернових грибками і гризунами. Новини "Сьогодні" вже розповідали про цю проблему: