Як подорожчали продукти в Україні за п'ять років (інфографіка)

30 квітня 2015, 08:06
Рекордсмен з підвищення цін – гречка, а найбільш "стійке" – молоко. Експерти: потрібен контроль над витратами

Гречка - рекордсмен з подорожчання: за 5 років майже вп'ятеро. Фото з архіву "Сегодня"

Останнє подорожчання продуктів вибило багатьох українців з колії: вони почали економити на найнеобхіднішому і розлучатися із запасами. Ніби й доходи зросли, але ціни невпинно їх випереджають. У зв'язку з цим "Сегодня" порівняла, як змінювалися цінники в магазинах протягом п'яти років (див. інфографіку), яка була тоді середня зарплата і курс долара, а також дізналася, чого чекати від цін у майбутньому.

Реклама

Як виявилося, найсильніше подорожчала гречка (у п'ять разів! – Авт.): з 4-5 грн/кг в 2009-му до 23-24 грн/кг в 2015-му, а найменше – молоко: з 4,5 -5 грн/л до 9-10 грн/л. За словами президента Украналітцентру Олександра Охріменка, у нас поки перевиробництво молока, тому й надалі ціни на нього будуть рости в цьому році незначно. Вартість соняшникової олії збільшилася за цей же час в 2,5 рази – з 14 до 35 грн/кг, борошна і цукру – вчетверо. Майже вдвічі за цей час зросли і середні зарплати (з 1909 грн до 3643 грн), але якщо співвіднести їх з курсом долара, то вони спочатку в 1,5 рази підвищилися, потім більш ніж удвічі впали.

Все це призвело до того, що купівельна спроможність українців стала набагато нижчою, ніж навіть у кризові 2008-2009 роки. За словами аналітика агентства "MPP Consulting" Павла Мельника, тоді у народу ще були фінансові запаси, завдяки яким вони могли не надто економити на товарах першої необхідності. "Здавалося б, була криза і масові звільнення, але банківський сектор не так постраждав, як зараз, та й придбання авто і житла в той період не падало так стрімко, як зараз. І якщо до першої хвилі кризи люди звикли купувати м'ясо, молоко і яйця, то сильно вони на цьому не економили і при спаді економіки. Але зараз запаси "з'їдені" інфляцією і девальвацією гривні", – пояснює Павло Мельник.

Експерти пояснюють різницю в динаміці зростання цін і падіння обсягів покупок з різних видів продуктів тим, що від одних товарів люди легко відмовляються, оскільки економлять (наприклад, від риби. – Авт.), але від ключових продуктів (тих же яєць. – Авт.) відмовитися складніше. "З одного боку, товари подорожчали, оскільки зростає вартість кредитів, які потрібні на розвиток бізнесу, палива, енергоносіїв, – все це впливає на кінцеву ціну продуктів. З іншого боку, гальмують зростання цін поведінку покупців і попит. Умовно, якщо продажі вершкового масла різко впали, то продавці не будуть накручувати на його ціні в трідорога. А якщо м'ясо і раніше активно купують, то тут можна поставити ціну і вище", – зазначає Мельник.

Реклама

За словами президента Украналітцентру Олександра Охріменка, до кінця року купівельна спроможність населення не зміниться, якщо не буде чергового падіння економіки: "Тому рекомендую українцям змінити структуру своїх покупок. Наприклад, підрахуйте, скільки картоплі і м'яса потрібно на місяць, щоб не купувати надлишки, які псуються. І як мінімум відмовтеся від чіпсів, солодощів, газованої води, тоді не доведеться витрачатися на ліки і стоматолога".

У зростанні цін винен долар

За словами експертів, надалі ціни на продукти будуть випереджати зростання зарплат, але деякі позиції тимчасово подешевшають. "Якщо, за моїм прогнозом, номінальні заробітки збільшаться на 10%, то продукти подорожчають у середньому на 20%, – говорить Охріменко. – Головна причина – дорогий долар. Якщо навіть курс $22-24 грн залишиться стабільним до кінця року – він уже закладений в ціну палива, міндобрив, "струму", газу і перейде на вартість "харчів". Мельник вважає, що можливе осіннє зниження цін на продукти регіонального виробництва: наприклад, соняшникова і вершкова олія, сири.