Як подорожчали страви української кухні: з'явилися результати дослідження

14 лютого 2019, 16:45
Найбільше за місяць подорожчали вареники з капустою і борщ без м'яса

За підсумками січня 2019 року в Україні зросла вартість приготування традиційних українських страв у порівнянні з груднем 2018-го. Про це йдеться в дослідженні громадської спілки "Економічний дискусійний клуб".

Вартість приготування страв у січні:

Реклама
  • борщ з м'ясом (каструля об'ємом 3,5-4 літри) – 105,79 грн, без м'яса (пісного) – 28,35 грн;
  • дерунів зі сметаною (20-25 штук) – 27,05 грн;
  • вареників з сиром (35-40 штук) – 77,66 грн, з капустою – 34,88 грн.

Аналітика підрахували, як подорожчало приготування страв за місяць:

  • вареники з капустою – на 13,1% (4,04 грн);
  • пісний борщ – на 10,4% (2,66 грн);
  • деруни – на 7% (1,78 грн);
  • борщ з м'ясом – на 3,1%, (3,23 грн);
  • вареники з сиром – на 1,3% (0,96 грн).

"Підвищення вартості приготування страв викликано збереженням тренда до зростання споживчих цін практично на весь перелік соціально значущих продуктів харчування, які є інгредієнтами обраних страв, перш за все, картопля і овочі", – сказано в повідомленні.

Аналітики також відзначили, що витрати на приготування популярних національних страв були значно вищі, ніж роком раніше. Найбільш відчутно зросла вартість приготування борщу пісного і вареників з капустою – в 1,5 разу.

Реклама

Дані: "Економічний дискусійний клуб"

Нагадаємо, гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко повідомив, що в січні 2019 року 88% соціального асортименту продуктів в Україні подорожчали в порівнянні з попереднім місяцем.

Реклама

При цьому, за даними Державної служби статистики, інфляція на споживчому ринку за підсумками січня 2019 року в порівнянні з груднем 2018 року становила 1%, а з січнем минулого року – 9,2%.