З травня 2018 року приготування окрошки в Україні подорожчало на 6% – з 96,9 грн до 102,9 грн. Про це написав глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook.
Експерт вказав, як виросли ціни по кожному з інгредієнтів за рік:
- білий квас (1,5 л): у травні 2018 року – 10,3 грн, а зараз – 11,5 грн (+ 12%);
- яловичина (300 г): 38,1 грн і 40,8 грн відповідно (+ 7%);
- картопля (300 г): 2,65 грн і 4,5 грн відповідно (+ 70%);
- сметана 10% жирності (350 г): 20,1 грн і 21,7 грн відповідно (+ 8%);
- свіжі огірки (300 г): 8,3 грн і 9,8 грн відповідно (+ 18%);
- яйця (4 шт.): 13 грн і 9,9 грн відповідно (-24%);
- зелена цибуля (10 г): 1,4 грн і 1,9 грн відповідно (+ 35%);
- кріп (10 г): 1,5 грн і 1,4 грн відповідно (-7%);
- петрушка (10 г): 1,5 грн і 1,4 грн відповідно (-7%).
"Інгредієнт холодника, який найбільше подорожчав, – це картопля (70%). Цибуля посіла друге місце в цьому антирейтингу з 35% подорожчанням. За рахунок трьох складових літнього, які подешевшали за рік в торгових мережах, зростання вартості відбулося лише на 6% при споживчій інфляції за рік – з квітня 2018 року по даний час – в 8,9%", – зазначив Дорошенко.
Раніше він повідомив, що найдорожчими українськими регіонами за вартістю борщу стали Закарпатська та Харківська області,, а також Київ – на приготування страви доведеться витратити 109,1 грн, 105,1 грн і 105,7 грн відповідно.
Також повідомлялося, що весною 2019 року подорожчали традиційні виїзди на шашлики. "Сьогодні" вирушили на ринок, щоб перевірити, скільки потрібно викласти за пікнік і чи зможуть українці дозволити собі такий відпочинок: