Як відсвяткувати Новий рік за містом і не заплатити зайвого

31 грудня 2016, 09:00
Номери і вечерю в ресторані зазвичай замовляють пари, а великі компанії віддають перевагу котеджам

Заміські комплекси в останні передсвяткові дні можуть виявити недобір клієнтів і задуматися про знижки

Багато жителів українських мегаполісів мріють втекти на Новий рік від міської суєти і відзначити свято в заміському ресторані. Цього року бронюють номери і столики досить активно, хоча ситуація із заповнюваністю в передноворічну ніч поки що гірше, ніж в благополучніші роки, пише UBR.

Відзначити Новий рік в заміському комплексі як мінімум вдвічі дорожче, ніж в міському ресторані, розповіла гендиректор компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова. А якщо, крім новорічного столика, замовляти ще й номер на ніч, додаткові послуги, скажімо, сауну або більярд, то бюджет відрізнятиметься від "міського" ще істотніше.

Реклама

У заміських закладах ціни піднялися, як і в багатьох міських ресторанах, – на 30-50%.

Так, якщо в місті забронювати столик можна в середньому за 0,7-1,2 тис. грн, то за його межами – від 2,5 тис. до 5 тис. грн і більше. Але і меню в заміських комплексах, як правило, багатше, ніж в міських ресторанах. У першому випадку вам подадуть повноцінну святкову вечерю, а в другому – всього лише легкий перекус (решту доведеться замовляти за додаткові гроші).

За словами Насонової, в середньому в заміських закладах ціни піднялися, як і в багатьох міських ресторанах, – на 30-50%. Але є і комплекси, які поки що не зважилися переписати цінники, щоб не відлякати клієнтів в Новий рік.

Ресторатори та готельєри очікують підвищеного попиту під час проведення в Україні Євробачення-2017 – на цей час багато і запланували основне підвищення цін. У новорічні же свята заповнюваність, за прогнозами рестораторів, буде на рівні 50-60%.

Реклама

"Вільних місць зараз – майже 50%. Бронюються великі компанії (до 10 осіб), Збираються зупинитися на кілька діб, інші – тільки на ніч з 31 грудня на 1 січня. Також багато сімейних компаній. Частина гостей святкує в ресторані, без оренди номерів. Популярні також сауни та оренда мангалів. Ті, хто знімають номери або будиночки, просять надати посуд і ялинку, хоча б штучну", – зазначила директор готелю "Червона Калина" Лілія Мельник-Ржанова.

Як розповіла нам адміністратор ресторанного комплексу "Міністерка Лейк Хаус" Ганна, проживання в номері "Стандарт" у них обійдеться в 4,35 тис. грн. У номері категорії "Де люкс" – в 5,2 тис. грн. А за "Люкс" доведеться викласти вже 5,75 тис. грн.

До цієї вартості увійде проживання з 31 грудня по 2 січня (2 ночі), сніданки, святкова новорічна вечеря на двох дорослих і шоу-програма, 1 година сауни, а також користування парковкою.

Реклама

Популярністю у городян користуються котеджі для великих компаній на території заміських комплексів.

"Зараз бронювання пішло активніше, але вільні місця є. Бронюються переважно пари, мінімальний термін бронювання 2 дні", – зазначила адміністратор комплексу "Міністерка Лейк Хаус" Ганна.

Водночас популярністю у городян користуються і котеджі для великих компаній на території заміських комплексів. Наприклад, в одному з них є 4 спальні, лазня, зал. Плюс на вулиці встановлюється мангал, надаються дрова.

Є котеджі з великими залами, повноцінними кухнями, забезпеченими усім необхідним посудом тощо. "На новорічну ніч вартість оренди таких котеджів вище стандартного тарифу 50-90% (від 15 тис. грн/добу). Але за умови оренди на дві доби, на другий день надається знижка, в середньому 50%", – розповіла нам Лілія Мельник-Ржанова.

Але є будиночки і за 6 тис. грн. У них 3 спальні і кухня. Дешевше обійдуться готельні номери і маленькі двоповерхові котеджі на 2-3 осіб.

Разом з тим, не обходиться і без скарг постояльців. Наприклад, іноді нарікають на те, що тапочки є, наприклад, тільки в номерах люкс, на відсутність картин в номерах або на платну парковку, особливо, коли поруч немає безкоштовної.

У середньому організація святкування Нового року обходиться заміському комплексу в 100 тис. грн. Це собівартість без дорогих запрошених зірок і ведучих. Але вищий, порівняно з містом, цінник відбиває меншу заповнюваність.

Разом з тим, якщо керівництво готелю-ресторану побачить, що людей до новорічного столу приїде зовсім мало, задумається про зниження цін.

"Якщо у ресторанів буде "недобір" клієнтів, багато хто може піти навіть на 50% знижки, щоб вийти хоча б в нуль. Але раніше 30 грудня, а то і другої половини дня 31 грудня цього очікувати не варто", – зазначила Ольга Насонова.