Як почати заробляти на випічці

3 липня 2016, 13:00
Майстрині вчаться по урокам в інтернеті, а клієнтів шукають серед знайомих і через соцмережі

Мода на авторську випічку зараз на піку.

Один з найпопулярніших " жіночих бізнесів " – виготовлення тортів та інших солодощів на замовлення . Вироби домашніх кондитерів вражають красою і смаком , а також підкуповують тим фактом , що виробляються з натуральних продуктів , без шкідливих добавок і різних замінників . Особливим попитом користуються " дитячі тортики " – з персонажами улюблених мультфільмів та книжок . " Сегодня" поспілкувалася з майстринями і довідалася про особливості їх роботи і про те , скільки на солодощах можна заробити .

З ЧОГО ПОЧАТИ.Як правило, починається все з любові до виготовлення солодкої випічки, а потім підтягується все інше. Броварчанка Олеся Кравчук вже п'ятий рік пече торти та інші солодощі на замовлення: "За професією я – медик. Але так вийшло, що все свідоме життя я печу для сім'ї, друзів, знайомих. І в якийсь момент я стала популярна – мені почали передавати гроші за продукти, щоб я зробила на свято торт. Я вирішила, що цілком можу на цьому заробляти. Коли я працювала в медустанові, часу не вистачало. А зараз я перебуваю в декретній відпустці і активно займаюся випічкою".

Реклама

Найчастіше знання отримують через інтернет – дивляться майстер-класи від відомих кондитерів, блоги; відстежують, що зараз модно, і як це зробити. Іноді виробники купують інтернет-уроки, щоб навчитися якійсь новій технікці, активно спілкуються і просять поради на спеціалізованих форумах. "Я побувала на дні народження племінника, і мені так сподобалися машинки з мастики на торті, що я загорілася ідеєю самій виготовити такі ж. За уроків в інтернеті навчилася ліпити їх – спочатку зовсім прості, потім складніше. Якщо дійсно це цікаво і хочеться цим займатися, то можна досить швидко освоїти науку", – розповіла киянка Катерина Шипачова.

ЯК ЗНАХОДИТИ КЛИЄНТІВ

Як правило, імена та контакти кондитерів, які печуть торти на замовлення, передаються сарафанне радіо – від знайомих до знайомих. І справа не тільки в якості та смаку, але в першу чергу – в безпеці. Адже майстру потрібно довіряти – проконтролювати "надомника" (як це робить, наприклад, санстанція на підприємствах) ніхто не може, надія тільки на його сумлінність і порядність. "Я завжди працюю в хустині і рукавичках, допуску на кухню немає нікому сторонньому, а для продуктів у мене окремий холодильник. Багато клієнтів, з яких все починалося, – це мої друзі, які були вдома і бачили, як все відбувається", – пояснює Олеся.

Реклама

ДРУЗІ З ІНТЕРНЕТУ.Але щоб почати більш-менш серйозно заробляти, друзів буде замало. І тут, як і в багатьох інших видах малого бізнесу, – інтернет в допомогу. Благо зараз не обов'язково заводити сайт, можна рекламувати себе в соцмережах і на безкоштовних дошках оголошень. Але треба розуміти, що це теж постійна робота, яка забирає значний шматок часу, а іноді і засобів. Потрібно регулярно показувати фото своїх красивих новинок (деякі вже успішні кондитери співпрацюють з професійними фотографами). Також не зайвим буде просити клієнтів залишати відгуки з фотографіями, проводити опитування: що сподобалося, а над чим ще варто попрацювати. Намагаючись "навести красу", не переборщіть з фотошопом – торт повинен бути схожий на реальний, і бережіть свій бренд – замовлення може бути непередбачуваним. "Одного разу мене попросили зробити торт у вигляді жіночих і чоловічих геніталій. Таке ліпити я не погодилася", – розповіла Олеся.

ПРАВИЛЬНА ПОДАЧА

Обов'язково розкажіть клієнтам про особливості таких тортів. Наприклад, не всі в курсі, що вони менше магазинних за розміром при такій же вазі. Адже в домашній випічці використовуються хороші продукти, без великої кількості "легких" складових (яєчного порошку, вершків рослинного походження, замінників цукру), розпушувачів та інших хімікатів, які дозволяють робити торт об'ємним при невеликій масі компонентів. Зазвичай мінімальне замовлення домашньої випічки – від 2 кг (зовсім невеликий тортик). Також ці вироби прикрашені мастикою або іншим декором ( "краса" може становити від 15% до 40% ваги торта). Не забудьте сказати і те, що вага – величина приблизна, вона може відрізнятися на 200-500 грамів (неможливо вгадати точно).

Реклама

ЕКОНОМНО.Часто з метою економії , наприклад у весільному торті , нижній ярус роблять неїстівним , а декоративним ( пінопласт і ін . ) . Гостям для їжі достатньо і верхніх " поверхів " , зате шедевр виглядає грандіозно.

" У мене нерідко замовляють київський торт . І якщо клієнти до мене прислухаються , то можна непогано заощадити . Наприклад , на горіхах – замінити мигдаль або ліщину волоськими , вони ростуть у мене вдома , і я їх не включаю в вартість . Також логічно враховувати сезонність . Наприклад , зараз торт з полуницею – ідеальний варіант . Вона смачна , корисна і недорога . Якщо ж просять ягоду на Новий рік , то це зовсім інша історія – вона дорога і " пластмасова " , а значить , і в торті вона буде для декору " , – пояснює Олеся .

А ЩЕ ПРЯНИКИ МОЖНА

Крім тортів, кондитер може заробити на виробництві інших солодощів – цукерок, тістечок, капкейків, зефіру або розписних пряників. Переселенка з Донбасу Світлана, яка зараз живе в Чернігові, підробляє випічкою і продажем пряників. "Сказати про те, що я забезпечую себе завдяки їх випічці, складно. Швидше це хобі, яке приносить мені невеликий прибуток. Причому в нього спочатку треба "вкластися". Наприклад, спеціальні форми для тіста стоять досить дорого або доведеться мучитися з коробками та іншими домашніми пристосуваннями. Пряники розмальовують айсінгом – білком з цукровою пудрою, це не так складно, як здається на перший погляд, головне – знати тонкощі роботи. Їх можна освоїти, відвідавши кілька майстер-класів або переглянувши уроки в інтернеті". Спеціально клієнтів Світлана не шукає – готує до свят "тематичні" пряники (новорічні, великодні тощо) і пропонує їх на своїй сторінці в соцмережі. Розмалювати один пряник займає від одного до 5-6 годин, а ціни починаються від 30 грн.

Киянка Юлія ліпить фігурки з мастики , які копіюють знаменитих лялечок – монстрів : " Я починала з випікання тортів , прикрашених фігурками з мастики . Але пекти мені не дуже подобалося , а ліпити – одне задоволення . Так що тепер я продаю тільки фігурки – у мене вже є шанувальники , які їх колекціонують . Виліпити одну просту можна за годину , а на складну піде близько 4 годин . Залежно від складності оголошую і вартість – від 50 до 300 грн " .

ОТРИМАЙТЕ СВІЙ РОЗРАХУНОК

Точно підрахувати свій дохід майстрині не можуть : деякі продукти купуються і для сім'ї , і для роботи , використовується консервація , заморожені або свіжі з власного саду і городу продукти . Часто є постачальники молока , яєць і масла з ферм , з якими свої " взаємозаліки " . Зазвичай вартість 1 кг торта – 150-250 грн , мінімальне замовлення – від 2 кг .

" Я заробляю 100-150 грн з одного торта . Мало за два дні роботи , але я купую продукти , які потім використовую і для сім'ї , це теж дохід " , – розповідає Катерина .