Через стрибок долара українці розбирають соцтовари, а супермаркети вводять обмеження

25 лютого 2015, 17:37
З полиць магазинів метуть борошно та олію

Імпортна продукція зникає з меню з неймовірною швидкістю

Криза добралася до полиць українських магазинів. Зірвався в штопор курс гривні і фактична відсутність готівкової валюти в обмінниках і банках (сьогодні реально було купити долар лише в окремих "будках" по 40 грн, і там стояли черги) змусило людей скуповувати товари про запас. Тому магазини змушені вводити негласне обмеження продажу товарів в одні руки.

Насамперед українці розкуповують продукти тривалого зберігання – борошно, цукор, крупи та олію, побоюючись, що вони теж подорожчають. "Сегодня" побувала в трьох мережах супермаркетів у Києві і з'ясувала: дефіциту продуктів поки немає, але полиці з борошном, маслом, імпортними чаєм і кавою поступово порожніють. "Як тільки долар пішов вгору, люди, насамперед пенсіонери, стали скуповувати товари соцгрупи – крупа, макарони, соняшникова олія, які ми продаємо дешевше завдяки прямим поставкам. Але запасів цих товарів вистачає, ціни не підвищували. Але якщо почнуть скуповувати мішками, ми будемо змушені ввести ліміти", – розповів нам менеджер "Фуршету" Володимир Молчанов.

Реклама

У "Сільпо" негласні обмеження вже є: деякі товари продають не більше 5 шт. або, як зізналися нам на одній з кас, не більше 10 кг розсипного товару на один чек. Керуюча одним з магазинів мережі Руслана Іванівна пояснює: обмеження стосуються лише акційних товарів, які можуть скуповувати спекулянти. Продавці на питання, чи можна купити мішок цукру або гречки, відповідали: "З сьогоднішнього дня продаємо не більше 10 кіло в руки". А ось в "Мегамаркеті" паніки поки немає: полиці повні, а покупці не рвуться до кас з повними візками.

Але ціни поступово зростають у всіх магазинах, особливо – на імпортні продукти. Так, свіжі мандарини коштують вже 70 грн/кг, пармезан – 687 грн/кг (ріст удвічі!), А хамон – захмарні 800-1200 грн/кг (в 1,5-1,8 рази). "Імпорт через курс долара різко обмежимо. Точно залишаться сири, риба, дороге м'ясо і маслини. А ось солодощі, фрукти та консерви точно купувати не будемо", – розповіла нам топ-менеджер "Мегамаркету" Ірина.

ЩО БУДЕ. За прогнозами аналітика інформкомпанії "ПроАгро" Ярослава Левицького, навесні можна очікувати серйозного подорожчання борошна та олії. "Через зростання цін кіло борошна в роздробі вже піднялося в ціні на 25%. А може подорожчати ще на стільки ж, так що скоро побачимо борошно по 10-12 грн/кг, – розповів нам Левицький. – Те ж і з рослинним маслом: через курс долара його стало набагато вигідніше продавати на експорт, тому воно виросте в ціні до 30 грн/л (зараз 23-25). А ось крупи, цукор подорожчають на 1-2 грн/кг, не більше". Дефіциту продуктів не буде, запевняють експерти – але якщо населення піддасться паніці, в гру можуть включитися спекулянти, і тоді ціни зростуть удвічі навіть на вітчизняні продукти, вартість яких не прив'язана до валюти.

Реклама

Економіку країни врятують експортери

"Події йдуть за найгіршим сценарієм через триваючу, незважаючи на Мінські домовленості, війну на Донбасі, відсутності реформ і падіння виробництва через непрацюючої промисловості Сходу, – говорить президент Украналітцентра Олександр Охріменко. – У результаті ми маємо колосальний дефіцит доходів держбюджету, який закривається емісією гривні зі сторін НБУ (печаткою нових грошей. – Авт.) – щоб не допустити затримок з виплатою пенсій і зарплат бюджетникам".

За словами заступника директора Націнституту стратегічних досліджень Ярослава Жаліло, повернути валюту в країну і зміцнити гривню можуть тільки великі експортери, але їм не створюють нормальні умови для роботи. "Вкладати отримані в обмін на ВКВ гривні їм зараз нікуди. Та й ризиковано – можна все втратити, – говорить Жалило. – Необхідний крок назустріч з боку влади і гарантії великому бізнесу. Плюс – серйозні держзамовлення на відновлення інфраструктури".

Реклама

Ресторатори: перейшли на українські продукти

Обвал гривні торкнувся і сферу харчування: постачальники піднімають вартість страв у кафе і ресторанах, а клієнти йдуть. Сотні закладів знаходяться на межі закриття, а їх власники шукають нові способи утриматися на плаву. Багатьом з них вдалося домовитися про зниження орендної плати за приміщення і прив'язати її до старого курсу. "Це рятувало півроку тому. Але, враховуючи скачки гривні, тепер цього недостатньо. Сьогодні одні власники шукають способи заощадити на закупівлях, а інші просто пропорційно піднімають ціни", – розповіла "Сегодня" директор компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова. На її думку, єдиний вихід для рестораторів – оптимізувати меню і постаратися максимально утримати ціни на колишньому рівні. "Імпортні риба, сири і деякі види м'яса зникають з меню з неймовірною швидкістю, – каже Ольга. – А з початку лютого та ж доля торкнулася і привізного алкоголю".

Деякі ресторани вже відмовилися від італійських винних карт – на користь чилійських і грузинських постачальників. На думку Насонової, така політика закладів призведе до того, що багато звичних раніше продукти стануть елітними. Складніше з блюдами, до складу яких входять імпортні продукти – тут доводиться проявляти кмітливість і замінювати хамон в салатах на в'ялене м'ясо українського виробництва: "Ресторатори намагаються не піднімати ціни кардинально. Багато підвищують на 10-15% вартість певних страв, а інші намагаються замінити їх аналогами від українського виробника", – вважає Ольга. Директор мережі столичних ресторанів Ярослава Оніщук підтверджує думку експерта: за її словами, тільки за останній місяць відвідуваність закладів мережі впала на 10%. "Ми намагаємося будувати меню максимально на локальних продуктах, хоча їх ціна і виросла на 20-30%. Але це дешевше, ніж закуповувати закордонні морепродукти", – розповіла Оніщук.