Через пізню весну ціни на овочі б'ють рекорди – на 20% вище торішніх

12 квітня 2018, 07:00
Експерти: вітамінний набір подешевшає лише до середині травня

Свіжі вітаміни. Редиска подешевшає днями, а капуста - в травні / Фото: Вiталiй Лазебник

Пізня весна підняла ціни на перші овочі нового врожаю – молоду цибулю, капусту, редиску, зелень. Ціни на них поки вище торішніх на 15-20%, але експерти агроринку обіцяють до травневих свят істотне здешевлення, оскільки дозріють плоди з теплиць на півдні України.

Що почім

Як показав моніторинг "Сегодня" столичних ринків і супермаркетів, найпопулярніші і доступні зараз овочі – редиска, зелена цибуля і салат. Пучок свіжої редиски (20 шт.) можна купити за 20-25 грн, пучок цибулі або салату – за 12-15 грн. Але редиску вигідніше купувати на вагу – кілограм коштує 70-75 грн. Продавці кажуть, що ціни високі через пізню і холодну весну – виробникам довелося витрачати більше газу на обігрів теплиць, що спричинило зростання собівартості продукції. Ціни штовхає вгору і менша пропозиція ранніх коренеплодів, ніж рік тому, через скорочення посівних площ. Поки на прилавках серед овочів нового врожаю домінує імпорт з південних країн – Туреччини, Македонії, Греції. Ранню імпортну капусту продають по 30-35 грн/кг, огірки – по 50-60, помідори по 60-80. Але дещо дешевшає, наприклад, баклажани впали в ціні з 85-90 грн/кг до 70-80. Через кусючі ціни люди беруть свіже поки що неохоче.

Реклама

"Я на 25 грн, які просять за пучок редиски, можу купити овочів на тиждень, вистачить і на борщ, і на друге. А редиска через місяць у мене на дачі своя виросте", – поділилася з нами пенсіонерка Катерина Бурлюк.

Прогнози

Експерти агроринку кажуть, що до кінця квітня і в травні овочі весняного врожаю дорожчатимуть.

"Холодний березень не дозволив вчасно висадити ранню капусту. Через це українська капуста масово продаватиметься тільки на початку травня, а до тих пір стара може ще подорожчати", – попереджає аналітик Української аграрної конфедерації Неля Онищенко.

А ось редиска повинна подешевшати приблизно вдвічі вже днями, оскільки почнеться лавиноподібне зростання пропозиції. Керівник департаменту компанії "Шувар" Тетяна Гетьман додала, що цього року сезон затримується через березневі заморозки, тому українські фермери вийдуть на ринок трохи пізніше звичайного, але одночасно.

"Перша українська капуста – дуже невелика кількість – з'явиться на прилавках в першій декаді травня. А масовий продаж почнеться тільки з другої половини травня. І ось тоді очікується істотне падіння ціни на ранню капусту, тому що на ринок вийдуть одночасно традиційні її виробники із Закарпаття і з Херсона", – пояснює Гетьман.

Вона також прогнозує невелике зростання на торішні овочі до нового врожаю в межах 20%, але каже, що імпорт не дозволить цінам піднятися дуже високо. А директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко нагадав, що овочі старого врожаю дорожчали ще з січня, причому, на його думку, необґрунтовано – оптовий ринок у нас непрозорий і постачальникам важко зрозуміти, які залишилися запаси.

Реклама

"Але оскільки ціни на овочі у нас вже на рівні європейських, то дорожчати наша минулорічна продукція навряд чи зможе. Але ціни також і не знижуватимуться, поки масово не з'являться редиска, капуста, огірки й інша зелень нового врожаю. Це можливо тільки до літа", – сказав нам Дорошенко.