Через коронавірус в світі дешевшає їжа: в ООН розповіли про ситуацію

7 травня 2020, 13:33
Попит на цілу низку продовольчих позицій стрімко падає

Світові ціни на продовольство в квітні продовжили зниження і стали найнижчими з січня 2019 року. Так, в квітні індекс цін становив 165,5 пункту, що на 5,7 пункту (на 3,4%) нижче, ніж в березні. А в березні він впав на 4,3% порівняно з лютим. Такі дані наводить ФАО – продовольча і сільськогосподарська організація ООН.

"Індекс знижується третій місяць поспіль, переважно це пояснюється низкою негативних наслідків для міжнародних продовольчих ринків, викликаних пандемією COVID-19", – зазначають аналітики організації

Реклама

Причому швидкість зниження цін на деякі види продовольства, за винятком зернових, прискорилася.

  • Індекс продовольчих цін ФАО – це середньозважений показник, що відстежує динаміку міжнародних цін на п'ять основних продовольчих товарних груп.

Так, індекс цін на зернові в квітні становив 164 пункту. Порівняно з березнем він опустився лише трохи, а ось порівняно з квітнем-2019 впав на чотири пункти. Цікаво, що світові ціни на пшеницю і рис в квітні різко зросли, але серйозне падіння котирувань кукурудзи зберегло загальне значення індексу на рівні, близькому до березневого.

Індекс цін на рослинну олію становив 131,8 пункту, що на 7,2 пункту (на 5,2%) менше, ніж в березні. Це найнижчий показник з серпня 2019 року. Ціни падаютьпереважно на пальмову, соєву та рапсову олію, а ось на соняшникову – зростають.

Реклама

Читайте також:

Індекс цін на молочні продукти знизився на 7,3 пункту (на 3,6%), до 196,2 пункту. Він падає другий місяць поспіль. Котирування на вершкове масло, сухе знежирене молоко і незбиране сухе молоко впали більш ніж на 10%. Це відбувається через зростання запасів на тлі слабкого попиту на імпорт.

Індекс цін на м'ясо становив 168,8 пункту, опустившись порівняно з березнем на 4,7 пункту (на 2,7%). Падіння відбувається четвертий місяць поспіль. У цьому сегменті головна трудність теж низький попит, а також проблеми з логістикою.

Реклама

Індекс цін на цукор в квітні втратив відразу 24,7 пункту (14,6%), до 144 пунктів. Падіння відбулося переважно на тлі обвалу світових цін на сиру нафту, в результаті чого цукрові заводи стали більше використовувати цукрову тростину для виробництва цукру замість етанолу. Крім того, скорочення попиту на цукор через карантин посилило тиск на світові ціни.

Нагадаємо, поки нестачі продуктів в Україні не спостерігається, а ось дефіцит води стає суворою реальністю. Чому – дивіться в сюжеті: