Індекс олів'є: як подорожчали продукти і скільки заплатимо в цьому році

19 грудня 2019, 07:51
Експерти вперше заговорили про стабілізацію цін на продукти харчування

Напередодні Нового року прийнято рахувати "індекс олів'є". Зараз вже важко згадати, як народилася ця традиція підраховувати ціну улюбленого новорічного салату. Але порівняння цін на "минулорічний" і "свіжий" олів'є стало вже, мабуть, таким же звичним, як і сам салат "Олів'є".

Цікаво, що цього року різні експерти рахують "індекс олів'є" по-різному.

Реклама

Наприклад, за версією новин "Сьогодні", якщо купувати продукти на ринку, виявиться, що індекс олів'є цього року знизився, і до того ж дуже суттєво. Якщо минулого року за 2 кг олів'є нарахували 140 гривень, то в цьому – тільки 119 грн, тобто дешевше на 21 грн, або на 15%.

А ось в Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки" підрахували, що цього року салат "Олів'є" подорожчав, порівняно з минулим роком, майже на 8%. 3 кг цього новорічного салату, за підрахунками експертів інституту, обійдеться нинішнього року в 140 грн, тоді як минулого – менше 129 грн. Для розрахунку бралися такі інгредієнти: 0,5 кг ковбаси – 58,5 грн, 0,5 кг зеленого горошку – 27 грн, 6 яєць – 13,39 грн, 180 г майонезу – 10,8 грн. Ще 30,4 грн нарахували за цибулю, моркву, картоплю і солоні огірки.

Загалом бюджетний новорічний стіл, за розрахунками ННЦ, подорожчає цього року на 8,3% і становитиме 1784 грн. Крім олів'є, порахували вартість "Оселедця під шубою", м'ясної нарізки з салямі і копченої підчеревини, курячих і свинячих битків, сиру, овочів і фруктів, хліба, шампанського та безалкогольних напоїв.

Реклама

Сайт "Мінфін" підраховує "індекс олів'є" з 2017 року, орієнтуючись на ціни великих мережевих магазинів. Їх рецепт: 0,5 кг вареної молочної ковбаси, 300 г картоплі, 100 г моркви, 400 г зеленого горошку, 200 г консервованих огірків і 200 г огірків свіжих, 4 яйця, 350 г майонезу.

За розрахунками "Мінфіну", за рік салат "Олів'є" подорожчав на 8,5%. Якщо в грудні 2018-го середньомісячна ціна продуктів для цієї страви становила 156,7 грн, то в грудні 2019-го – вже 170,04 грн.

Реклама

Інфографіка: minfin.com.ua

Звичайно, продукція різних виробників, товари в різних магазинах мінялися в ціні не однаково. Якщо ж говорити в середньому, то, за даними Укрстату на початок грудня, ціни на продукти харчування за рік зросли в середньому на 6,8% (індекс цін). У тому числі варені ковбаси в середньому подорожчали на 6,3% (з 92,2 грн за кілограм в листопаді 2018 року до 98,02 в листопаді 2019 го). Картопля подорожчала більш ніж удвічі – на 209,2% (з 6,76 грн до 14,14 грн за 1 кг). А ось яйця подешевшали на 15,6% (з 24,81 грн за десяток до 20,93 грн), цибуля – відразу на 30% (з 12,87 до 8,97 грн за кілограм), морква – на 37,3 % (з 11,14 грн до 6,98 грн). Консервовані огірки на кілька відсотків подорожчали, а зелений горошок – подешевшав.

У підсумку, якщо рахувати за середньостатистичними цінами, отримуємо, що за рік олів'є подорожчало на 10 копійок. Якщо рахувати за середніми цінами, вийде, що рік тому двокілограмова порція цього новорічного салату коштувала 109,73 грн, а зараз – 109,83 грн.

Якщо порівнювати з попередніми роками, подорожчання продуктів харчування, які потрібні для приготування салату "Олів'є", за 2019 рік виявилося не таким вже істотним. Колишніми роками зміна ціни становила 15%, 20% і більше відсотків. Тепер же, як ми бачимо, за різними підрахунками – всього 0-8%, а за цінами ринку взагалі виявилося зниження цін.

Експерти кажуть, що 2019-говперше за останні роки спостерігається стабілізація цін на продукти харчування.

"Цього року трохи подорожчало м'ясо птиці, суттєво зросла ціна на картоплю, порівняно з минулим роком подорожчали яблука і груші. Щодо інших груп продуктів таких істотних змін цін ми не спостерігаємо", – говорить керівник департаменту "Маркетинг-Аналітика" оптового ринку "Шувар" Тетяна Гетьман.

Економічний експерт Олексій Дорошенко також звертає увагу на те, що в показниках інфляції основна роль тепер належить не продуктам харчування, а комунальним послугам.

"Ціни на продукти харчування стабілізуються. Ми бачили протягом декількох місяців цього року дефляцію, в тому числі в листопаді. Не було і особливих стрибків цін на продукти харчування, за винятком овочів борщового набору. Інфляція цього року становитиме менше 7%. Причому якщо до 2018 року основну роль в показнику інфляції грали продукти харчування, то зараз на перший план вийшли комунальні послуги, а продукти, за фактом, вже не відіграють такої значної ролі, за винятком, знову ж таки, овочів борщового набору. Наприклад, товари м'ясної групи 2019 року зросли в середньому всього на 3%, а це практично ніщо. Таким чином, вже можна говорити про те, що ми досягли стабільності цін", – говорить Олексій Дорошенко.