Індекс олів'є 2018: чому подорожчав і як заощадити на головному новорічному салаті

13 грудня 2018, 06:45
Зараз шість порцій страви на родину обійдуться майже в 100 грн. Експерти: для економії ловимо акції

За останній рік головна прикраса новорічного столу – салат олів'є – подорожчала на 15%. Зараз приготування страви вагою в 1,8 кг з розрахунку на родину обійдеться в 95,6 грн. Для порівняння: в грудні-2017 ці видатки тягнули на 83 грн. За рахунок яких інгредієнтів зріс в ціні олів'є і як заощадити на закупівлі складових салату, читайте в дослідженні експертів Української аграрної конфедерації, ексклюзивно підготовленому для читачів "Сегодня". 

М'ясо і горох

За словами експертів, за рік зросли в ціні майже всі складові салату, але більше відзначилася ковбаса.

Реклама

"Варена ковбаса додала 18,8%. Тобто за рік ціна зросла з 76 до 90,5 грн/кг. Одна з причин зростання: подорожчання на 10-16% основного сировинного продукту – м'яса", – пояснює аналітик УАК Неля Онищенко.

Також за рік додали в ціні консервовані овочі.

"Кіло зеленого горошку обходиться в 78,5 грн, або плюс 16,2% за рік. А малосольні огірки подорожчали аж на 17,34%, і коштують 75 грн/кг", – уточнює Онищенко.

Цибуля і яйця

Серед звичайних овочів, які йдуть на олів'є, найбільше подорожчала цибуля:

"За рік цибуля зросла втричі, і зараз кіло купують по 13-17 грн. Це не межа, адже нова хвиля зростання може статися напередодні Нового року і триватиме в січні", – уточнює Онищенко.

Цибуля в ціні може зростати через підвищений попит покупців на свята, пояснюють експерти, оскільки брак товару з українських полів доводиться задовольняти за рахунок імпорту. Також серйозно – в 1,5 раза – подорожчала морква.

Реклама

"Тепер українці купують кіло десь по 9,5-10 грн. Але цей продукт не повинен далі зростати в ціні", – вважає аналітик УАК.

Зате інші інгредієнти подорожчали не так різко: десяток яєць зріс на 9,6% (+2,4 грн), картопля – на 4,1%, майонез – на 0,9%.

Знижки

Експерти попереджають: ближче до новорічних свят – тобто в другій половині грудня – піднімуться в ціні м'ясні продукти, ковбаси, свіжі овочі, яйця, тверді сири. Тому з міркувань економії варто купувати деякі продукти заздалегідь або ж сподіватися на акції.

"Завдяки інтернету досить просто дізнатися, в яких магазинах і на які товари поширюються різні акції. Тому можна купувати продукти зі знижкою, але важливо упевнитися в якості. А з початку грудня можна закуповувати тверді сири, ковбаси, м'ясо, оскільки при правильному зберіганні цей товар довго зберігає свіжість", – рекомендує Онищенко.

А економіст MPP Consulting Павло Мельник радить постійно моніторити ціни на продукти, які вас цікавлять.

Реклама

"Можна заздалегідь скласти новорічне меню і розрахувати, скільки і яких продуктів треба закупити. Після потрібно згадати середні ціни на продукти і важливо моніторити знижки в інтернеті, в оптових магазинах, на ринках. І якщо ціна нижче хоча б на 5-10%, а якість хороша, можна сміливо купувати товар", – вважає Мельник.

Крім індексу олів'є, журналісти "Сегодня" писали і про інші актуальні для українців індекси. Борщ стає для українців делікатесом – за рік продукти так званого "борщового набору" подорожчали майже на третину. Такі дані надала Асоціація постачальників торговельних мереж для матеріалу: Індекс борщу: в Україні злетіли ціни на традиційні продукти

А ще вони склали "індекс пуховика", з'ясувавши, скільки коштує тепло одягнутися в Україні.