Індекс олів'є-2017: як за рік подорожчала головна новорічна страва, ціни на інгредієнти і прогноз

18 грудня 2017, 07:35
Салат подорожчав майже на чверть через м'ясо, яйця і моркву. Експерти: наприкінці грудня будуть знижки

Порція салату подорожчала майже на чверть

Ціни на продукти в Україні продовжують зростати. За останній рік олів'є подорожчав майже на чверть за рахунок ковбаси, яєць і моркви. Такі результати підрахунків експертів Української аграрної конфедерації (УАК) в "Індексі олів'є", ексклюзивно підготовленому для "Сегодня".

Реклама

Ціна салатниці

Як з'ясувалося, два кілограми салату (6 порцій) подорожчали за рік майже на 17 грн, або на 23% (докладніше – див. інфографіку).

"Тепер щоб приготувати олів'є на 6 осіб, потрібно витратити близько 90 грн, – аналізує експерт УАК Неля Онищенко. – Додали в ціні всі продукти, які використовуються для салату. Найдорожчим інгредієнтом залишається варена ковбаса, яка за рік подорожчала на 26,3%, або на 15,9 грн за кілограм. Вплинула на її ціну низка факторів: основний – подорожчання м'яса. Вартість яєць за рік збільшилася на 22,3% (+4,5 грн за десяток) і тепер покупцеві потрібно віддати за них в середньому 24, 8 грн. Найбільша зміна, в порівнянні з ціною грудня минулого року, сталася з морквою, вартість якої за рік зросла на 62,4%, або на 2,5 грн кілограм".

За її словами, консервовані овочі також значно додали в ціні. Тепер, щоб купити 1 кг зеленого горошку, потрібно витратити 76-77 грн, тоді як рік тому було близько 62 грн. Малосольні огірки зараз коштують в середньому 82,7 грн за кілограм, це на 7,4 грн дорожче, порівняно з минулим роком. Причина – значне збільшення цін на свіжі овочі, які були використані для засолювання або консервації.

Прогнози і знижки

За оцінками Української аграрної конфедерації, очікувати на зниження цін до Нового року не доводиться, а ось подорожчати продукти ще можуть. У зоні цінового ризику – ковбасні та м'ясні вироби, яйця, свіжі овочі.

Реклама

"Якщо ми хочемо трохи заощадити при приготуванні цієї новорічної страви, то можемо замінити варену ковбасу на відварну курятину, ціна тушки якої зараз в середньому по країні становить 53 грн/кг. Це допоможе знизити вартість страви на 9 грн, або на 10,6%", – радить Онищенко.

А ось директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко каже, що подорожчати до Нового року можуть тільки свіжі овочі, оскільки вони переважно імпортні, а долар додав за останній місяць більш ніж на гривню. Ціни на м'ясо та ковбасу підвищуватися, на його думку, не повинні, оскільки зараз триває активний забій свиней, які досягли потрібної ваги, тому пропозиція м'яса збільшиться.

Великі торгові мережі також обіцяють знижки ближче до Нового року. Як показав моніторинг "Сегодня", вже почалися акції з розпродажу майонезу, вершкового масла. Знижки на окремі марки або залишки закуплених великих партій досягають 40% вартості. Придивившись до продуктів, ми зрозуміли, в чому причина: у продуктів пройшла половина і більше терміну придатності, але їх можна використовувати ще протягом 2-3 місяців.

"Ближче до Нового року будуть знижені ціни на 20-30% на горошок, варену ковбасу вищого сорту, майонез, а також на інші товари і спиртне. Точно не дешевшатимуть свіжі овочі", – пообіцяв нам топ-менеджер відомої мережі супермаркетів Володимир Молчанов.

Олів'є і зарплати

За даними Держстату, зростання середньої зарплати по країні майже збіглося з "Індексом олів'є": за 10 місяців 2017 роки (останні дані) заробітки штатних співробітників збільшилися на 22,8%, або на 1369 на місяць, досягнувши 7377 грн. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко очікує, що до грудня буде зростання до 7500-7600 грн. Це означає, що номінальні зарплати можуть стати більше на 25%. Тобто порція олів'є, що подорожчала за рік на 23%, реально може виявитися трохи доступнішою, ніж в грудні 2016 року.