Індекс борщу: в Україні подорожчала головна страва

13 травня 2016, 16:26
Ціна виросла через м'ясо і буряк

Борщ став дорожчим. Фото: AFP

В Україні подорожчала каструля борщу. "Індекс борщу" або вартість продуктів, необхідних для приготування цієї страви, за підсумками 4 місяців 2016 року в середньому склала 88,20 грн. Це на 1 грн 72 коп., Або 1,72% більше, ніж в грудні минулого року, пише "НВ".

За період з січня по березень цього року включно найбільше подорожчали:

Реклама
  • свинина (+ 3 грн);
  • буряк (+1,24 грн).

У той же час подешевшали:

  • петрушка (-2,58 грн);
  • цибуля (-1,41 грн);
  • картопля (-0,38 грн).

"Індекс борщу" був запропонований в Україні в 2012 році за аналогією зі всесвітньо відомим індексом Бігмака. І використовується з тією ж метою, що і зарубіжний аналог – для оцінки реальної вартості продуктів харчування. Однак, на відміну від світового індексу, українці не стандартизовано.