Індекс борщу: що буде з цінами до осені

11 липня 2016, 08:21
Блюдо подешевшало майже на 10%. Експерти: в жовтні буде ще дешевше

/ Фото: Олександр Яремчук

Влітку каструля улюбленого українцями червоного борщу обійдеться в 93,7 грн. Це на 8,8 грн, або майже на 10%, дешевше, ніж навесні, кажуть експерти, оскільки зараз подешевшали базові овочі, що входять до складу борщу, – капуста, морква, цибуля, помідори. Причому вартість борщу до осені може ще трохи знизитися, адже у вересні-жовтні борщовий набір традиційно знаходиться на ціновому мінімумі. "Сегодня" спільно з експертами Українського клубу аграрного бізнесу порівняла літній і весняний індекси борщу, а також згадала, скільки він коштував рік тому (див. Інфографіку).

ЕКОНОМИМО. Якщо розібрати рецепт борщу по поличках, відразу стане зрозуміло, що найбільше б'є по гаманцях українців вартість м'яса (в нашому випадку телятини), адже в питомій вазі варива цей інгредієнт тягне на себе майже 60% чека. Тому господині радять замінювати дорогу телятину, кіло якої зараз стоїть до 82 грн, більше бюджетними варіантами – свининою (40-50 грн/кг) або куркою (30-40 грн/кг). "Також можна заощадити на зелені – з кропу, петрушки або часнику залишити щось одне. Можна відмовитися від помідорів, замінивши їх томатною пастою: 250-грамова баночка коштує нині 8-12 грн. У підсумку можна заощадити на каструлі 20-30 грн", – радить киянка Ольга Майборода. А одеситка Інна Кабардино каже, що влітку червоний борщ можна замінити аналогічними супами без м'яса – наприклад, борщ: "Це знижує ціну страви вполовину, та й холодні супи йдуть в спеку на ура".

Реклама

ЦІНИ. По суті, в українців немає іншого виходу, ніж економити на приготуванні борщу. Адже якщо порівняти ціну каструлі борщу зараз і рік тому, з'ясовується, що 5 літрів борщу подорожчали на 3,6 грн. Начебто це і небагато, але якщо вивчити вартість інгредієнтів, то відразу стане ясно, що ціна на деякі з них стала істотно вище. Наприклад, за рік петрушка і кріп подорожчали на 10 грн/кг, часник – на 7,8 грн, буряк – на 2,3 грн, картопля – на 1,9 грн, телятина – на 2,7 грн. У той же час за рік подешевшали помідори – на 1,5 грн, капуста – на 3,1 грн, морква – на 3 грн. Експерти пояснюють зростання і падіння вартості овочів впливом врожаю: в один рік може бути надлишок якихось овочів, і вони дешевшають, або, навпаки, недолік інших овочів і їх подорожчання. "Тому з міркувань економії найкраще уважно стежити за цінами, вибираючи найбільш дешеві магазини. А якщо є можливість закуповуватися на ярмарках або оптових ринках – це оптимальний варіант, оскільки там ціни можуть бути на 10-20% дешевше", – пояснює експерт MPP Consulting Павло Мельник.

ПРОГНОЗ. Тим часом експерти прогнозують подальше зниження ціни борщу восени. "Вартість борщу ще трохи знизиться за рахунок овочів. Капуста може впасти в ціні на 30-40 коп. Сезон картоплі ще не дійсний – у вересні її вартість знизиться до 3-3,5 грн/кг. Буде дешевше і морква – на 1-1,5 грн/кг", – зазначає експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворник. За його словами, буде трохи дешевше і м'ясо: "Телятина високим попитом не відрізняється, тому її ціна коливалася в районі 3-5% на рік. Але восени типово ціна на м'ясо знижується – на 2-3%".