Готуємо сани влітку: чого і скільки припасти на зиму, щоб заощадити (Інфографіка)

22 серпня 2016, 09:15
На оптових цінах сім'я може зберегти більше 2000 грн в сезон

Запас продуктів на зиму - це не тільки економія, але і додатковий заробіток

Україна цього року збере врожай зернових, близький до рекордного – це 59,8 млн т, прогнозують в Мінагрополітики. Нагадаємо: рекорд в 63,8 млн т зерна був в 2015 р. Але врожайність може стати найвищою за роки незалежності – поки вона, без кукурудзи, яку прибирають у вересні, дорівнює 39,4 ц/га (рекорд врожайності 2013 року – 38 ц/га, але тоді була більша площа посівів з урахуванням Криму і частини Донбасу. – Авт.). За підрахунками Мінагрополітики, вже намолочено 26,4 млн т зерна пшениці, 9,8 млн т ячменю, зібрано 763 тис. т гороху, 481 тис. т вівса, 373 тис. т жита і 160 тис. т гречки. Навіть при тому, що, за прогнозами експертів агроринку, країна, як і в минулому році, продасть за кордон до 40 млн т зерна, вони впевнені: продуктів вистачить.

Реклама

ЗАПАСАЄМОСЯ. Саме зараз, коли і вибір хороший, і ціни на овочі-фрукти досить прийнятні, багато українців купують про запас овочі і коренеплоди – як у приватників, так і на оптових ринках. Там ціни на дари городів зараз нижче в 1,5-2 рази, ніж при щоденній покупці в роздріб в супермаркетах. Так що, витративши нині пару тисяч гривень, за зиму можна заощадити стільки ж, а то й більше. Скільки сім'я з трьох осіб може з'їсти і використовувати при консервуванні, солінні, квашенні і т. д. В зимовий сезон (наприклад, помідори, цибуля, капуста – див. Інфографіку), розібралася "Сегодня".

За словами експерта агроринку Федора Рибакова, сенс в запасах є при наявності льоху (у багатьох городян вони є) або добре обладнаних коморах. У квартирі все це без переробки зберегти не вдасться – зів'яне восени або замерзне взимку на балконі. "Найвигідніше вкладати в консервацію, адже банки з помідорами, кабачками (огірки закривати вже пізно) можна зберігати в квартирі в коморі, – радить Рибаков. – Навіть за приблизними підрахунками, це виходить удвічі дешевше, ніж купувати готову консервацію в магазині".

Президент Украналітцентра Олександр Охрименко відзначив, що в останні роки супермаркети в кінці літа активно торгують банками, кришками для консервування, чого раніше не було, і розпродають зі знижкою консервацію. "Це говорить про різке зростання попиту на свої запаси. Варто запастися ще й мішком борошна свіжого врожаю (40 кг), що приблизно на 30% дешевше, ніж покупка кілограмами. Якщо в будинку є хлібопічка (її ціна від 1200 грн), це дасть економію ще й на хлібі". Що стосується цукру, то Охріменко радить почекати з його закупівлею до листопада.

Реклама

КОРИСНИЙ ДОСВІД. Запас продуктів на зиму – це не тільки економія, але і додатковий заробіток. "Дочка вчиться в Києві на контракті, оплата навчання з'їдає левову частку доходів, – розповідає мешканка Миколаєва Ольга Іщенко. – Дуже виручає город. Тримаємо курей-бройлерів, гусей, кролів, індиків. Тушки заморожуємо або консервуємо в трилітрових банках. Це допомагає і самим харчуватися повноцінно взимку, не купуючи дороге м'ясо, і доньці відправляти до Києва посилки". А Раїса Нікітченко з Сум каже, що влітку завжди запасається консервацією: "закочувати овочі для основи на борщовий набір. Але вже не перший рік з лютого продаю надлишки – є постійні клієнти. Прибуток допомагає оплатити компослуги".

"ЗАМІСТЬ ЕКОНОМІЇ ОТРИМАЛИ ЗБИТКИ"

У любителів збирати запаси на зиму є і опоненти. Один з їх доводів: частина закуплених задешево овочів і коренеплодів при зберіганні може зіпсуватися, в результаті накопичених запасів не вистачить і доведеться докуповувати за вищими цінами. "Кілька років тому ми, за порадою друзів, купили на оптовому ринку про запас пару мішків цибулі і 50 кг капусти, – розповіла нам домогосподарка Катерина Бурлюк. – Зберігали запаси на балконі. На цибулі втратили двічі: по-перше, половина згнила через кілька місяців, по-друге, ціни на неї до зими впали приблизно на 2 гривні за кг, причому в роздробі. На капусті економія була майже нульова, так як качани доводилося постійно очищати від підгнилих пелюсток". Навіть ті товари, які не псуються швидко, можуть не дати обіцяної вигоди. Наприклад, для зберігання борошна потрібна скриня, яка щільно закривається, щоб в неї не проникли жучки, а в приватному секторі і миші. А з приводу ціни на цукор Охріменко нагадав, що осінні прогнози 2015 року про зростанні цін на "пісок" з 14 до 20 грн/кг і більше не збулися. Навіть в лютому цукор можна було купити в роздробі по 12,5-13 грн/кг.