Де в Україні найдорожчий борщ: експерти вивчили ціни на продукти

11 квітня 2019, 13:36
Аналітики дізналися ціни на продукти "борщового набору" в різних регіонах країни

Найдорожчими українськими регіонами за вартістю борщу стали Закарпатська та Харківська області, а також Київ – на приготування страви доведеться витратити 109,1 грн, 105,1 грн і 105,7 грн відповідно.

Про це 11 квітня написав гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook, виходячи з цін на продукти.

Реклама

За його словами, експерти Асоціації підрахували вартість таких інгредієнтів: 600 г свинини, по 500 г картоплі і буряка, 300 г капусти, по 200 г моркви, цибулі та сметани, трьох столових ложок томатної пасти, чотирьох літрів питної води, а також лаврового листа, солі і перцю.

"Як виявилося, на початок березня 2019 року найдорожче зварити борщ в Закарпатській області. Там він обходиться в 109,1 грн. А найдешевший буде в Тернопільській області – 91,8 грн. Різниця у вартості становить 17 грн, або 19%" , – зазначив Дорошенко.

По кожному продукту найдорожчими і найдешевшими регіонами стали:

Реклама
  • Свинина (600 г): найдорожчий регіон – Закарпатська область (майже 74,3 грн), найдешевший – Тернопільська область (59,7 грн).
  • Буряк (500 г): найдорожчі регіони – Волинська область і Київ (7,1 грн), найдешевші – Запорізька і Полтавська області (5,8 грн).
  • Картопля (500 г): найдорожчий регіон – Донецька область (6,1 грн), найдешевші – Волинська і Рівненська області (4,1 грн).
  • Капуста (300 г): найдорожчі регіони – Закарпатська та Волинська області (4,7 грн), найдешевший – Запорізька область (3,4 грн).
  • Морква (200 г): найдорожчі регіони – Донецька, Закарпатська і Чернівецька області (2,8 грн), найдешевші – Дніпропетровська та Полтавська області (2 грн).
  • Цибуля (200 г): найдорожчі регіони – Донецька, Кіровоградська, Луганська, Рівненська, Тернопільська, Херсонська і Чернівецька області (4,2 грн), найдешевші – Львівська та Хмельницька області (3,8 грн).
  • Сметана (200 г): найдорожчий регіон – Херсонська область (12,8 грн), найдешевші – Рівненська і Тернопільська області (10,4 грн).

Нагадаємо, на початку березня аналітики повідомляли, що ціни на овочі "борщового набору" почали дешевшати.

Крім того, "Сьогодні" запустили новий проект з моніторингу цін на основні продукти – "Обід українця". Журналісти включили в нього п'ять традиційних страв: борщ, бутерброд з салом, овочевий салат, вареники з грибами і картоплею, а також компот. Детальніше читайте в статті: "Обід українця по-домашньому: як подорожчали основні продукти за рік"..

"Сьогодні" також вирушили на ринок, щоб з'ясувати, як змінилися ціни на продукти в квітні:

Реклама