Фермери стали садити менше картоплі: чи загрожує українцям дефіцит популярного продукту

30 травня 2018, 16:39
Через дешевизну картопля залишається однією з основних страв

Українці почали їсти менше картоплі, а фермерські господарства – менше вирощувати цей коренеплід. Журналісти "Сегодня" розібралися, чому так відбувається і чи загрожує Україні дефіцит картоплі.

Сумчанка Олександра вирощує картоплю сама, але багато не саджає. Як розповідає жінка, вигоди від такого агробізнесу менше, ніж вкладених сил. Марія з Рівненської області теж стала саджати менше, ніж зазвичай, адже за рік картопля подешевшала на третину.

Реклама

На ринках Одеської області цього року картоплі менше, каже підприємниця Ганна Бурдужа. За її словами, винна погода - холодна весна зірвала висадку картоплі.

Втім, хоча картоплі і стало менше, на ринках цей продукт, як і раніше продається. Зараз в Україні пропонується імпортна картопля з Нідерландів і Єгипту. Але її менше, ніж вітчизняної, каже досвідчений продавець Олександр Салтанчук.

"Імпортна була дешевшою. Але як тільки пішла наша, херсонська, вона стала в пріоритеті", – розповідає Олександр.

Аграрний експерт Роман Палій пояснює: дійсно, картоплі стали саджати менше, зате її врожайність підвищилась. Він запевняє, що дефіциту картоплі не буде.

Реклама

"З одного гектара люди збирали в двохтисячних роках близько 10 тонн, а в 2017 році ця цифра становила близько 17 тонн", – підрахував Палій.

Через дешевизну картопля залишається однією з основних страв українців – кожен житель країни споживає в середньому сім кілограмів картоплі на місяць. Дієтолог Борис Скачко запевняє: немає повністю корисних або шкідливих продуктів, просто все має бути збалансованим.

"Важливо, щоб у раціоні продукти тваринного походження і рослинного походження співвідносилися приблизно один до чотирьох-п'яти", – зазначає Скачко.

Крім того, фахівець радить правильно обробляти картоплю перед вживанням: ретельно чистити і вимочувати в холодній воді.