Фальсифікат під виглядом сиру: чим виробники "труять" українців

14 лютого 2019, 14:56
Експерти пояснили, як відрізнити справжній продукт від підробки

Асоціація виробників молока звертає увагу українців на засилля штучної "молочки" на прилавках. Особливо популярний у недобросовісних виробників сир – відрізнити його від натурального на смак практично неможливо. Але перевірити в домашніх умовах цілком реально.

Реклама

Сиру на ринку пропонують багато – на будь-який смак і гаманець. Покупці кажуть, що якість продукту визначають в основному "на око" – дивляться не тільки на сам продукт, а й на охайність продавців і вітрини.

"На домашньому сирі ми не можемо подивитися термін придатності, тому на запах, на колір дивлюся", – ділиться досвідом споживачка Діана Ананьєва.

А покупець Оксана впевнена, що фальсифікату можна уникнути, якщо купувати сир у перевірених продавців. Жінка не вірить, що в магазинах можна знайти якісний продукт. Втім, експерт з безпеки продуктів Олена Сидоренко попереджає: сир підробляють навіть невеликі домашні господарства.

"Сир чудово підробляють різними видами жирів. Заміняють частина продукту на пальмову чи гідрогенізовану олію, при чому не найвищої якості", – говорить Сидоренко.

До слова, Україна скуповує пальмову олію, імпорт цього продукту постійно зростає. Постійне вживання такої олії негативно позначається на серцево-судинній системі, провокує діабет і навіть онкологію.

Реклама

Як відзначають в ГО "Громадський контроль захисту прав споживачів", підрахувати кількість фальсифікату неможливо. Частина такої продукції реалізується на стихійних ринках.

"У нас щодня з'являються нові виробники, які фальсифікують продукцію. І, щоб визначити, хто суб'єкт, потрібно спочатку викликати поліцію, щоб вона склала акт, а потім вже Держпотребслужба могла вийти на перевірку", – розповіла голова організації Владислава Миронова.

Втім, перевірити сир на вміст небезпечних жирів можна в домашніх умовах. Для цього потрібно кинути невеликий шматочок продукту в воду. Журналісти "Сегодня" взяли для експерименту сир 5% -ної жирності вартістю 45 гривень за кілограм.

"Якби тут було багато гідрожіру, пішли б жовті плями зверху. Але у нього жирність не відповідає заявленій. Він взагалі нежирний", – зазначає Олена Сидоренко.

Крім того, для збільшення маси, в домашній сир часто додають крохмаль. Його наявність в продукті теж легко визначити – потрібно капнути на сир йодом. Якщо йод не потемніє – перед вами сир без крохмалю.

Реклама

При виборі сиру експерти також радять дивитися на зернистість. Чим вона вища – тим складніше підробити продукт. Рекомендують орієнтуватися і на ціну.

"Сир продається за ціною від 40 гривень і вище. Але якщо ми візьмемо рецептуру приготування сиру, то на один кілограм потрібно від шести до восьми літрів молока", – пояснює Владислава Миронова.

Тому вартість кілограма якісного сиру повинна стартувати від 60 гривень.

Нагадаємо, раніше журналісти "Сегодня" розбиралися, як українцям продають отруту замість їжі. Причому перше місце за небезпекою для споживачів отримало згущене молоко.