Експерти: Зниження цін в Україні – сезонне явище

7 серпня 2015, 13:32
За підсумками року країну все одно чекає інфляція

Дефляція виникла за рахунок сезонного падіння цін на продукти. Фото: AFP

Зареєстроване вперше з 2013 року в Україні зниження цін до попереднього місяця можливо за рахунок сприятливого врожаю. Таку думку висловив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь, пише "Апостроф". Так само вважає і керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій.

У НБУ в той же час розраховують, що надалі тренд на зниження інфляції продовжиться. "Відповідно до нашого прогнозу, вже до кінця 2016 загальна споживча інфляція складе близько 12%, а базова опуститься нижче 10%", – говорять в Нацбанку. Там вважають, що уповільнення інфляції станеться внаслідок подальшого зниження впливу девальваційних ефектів і завершення основного етапу підвищення цін на послуги ЖКГ. Важливим чинником стабільності цін також залишається збереження на низькому рівні вартості товарів на світових ринках.

Реклама

Втім, певні інфляційні ризики все ще зберігаються. Як зазначив у керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен, основний ризик збільшення індексу споживчих цін – це зневага самим чинником інфляції: "Зараз влада не докладає зусиль для зниження інфляції ринковими, макроекономічними методами. Сьогодні вона більше стурбована збільшенням валютних резервів, що обумовлено в програмі МВФ. Це добре, але цього недостатньо. На нашу думку, для більш дієвого зниження інфляції необхідно ще й проводити активну процентну політику ".

Вальчишен впевнений, що для цього влада повинна здійснювати більше внутрішніх запозичень у національній валюті за позитивним реальним процентних ставках, а не мінусовим, як зараз. "Реальна ставка запозичення повинна бути вище, ніж очікувана інфляція, а сьогодні уряд при інфляції в 50% (середній рівень за 2015) і очікуваного зниження до 30% у наступному році (середній рівень) робить запозичення під 20% річних", – пояснює експерт.

Нагадаємо, Держстат зафіксував у липні 2015-го дефляцію. Так, на 1% впали споживчі ціни порівняно з червнем 2015 року.

Реклама

На позитивній статистиці відбилася вартість продуктів і безалкогольних напоїв, які сукупно подешевшали на 2%. Головним чином дешевшали овочі (всього на 21,6%): капуста – 31,8%, буряк – 23,1%, морква – 22,8%, цибуля – 22,1%, картопля – 19,3%. Також помітно – на 1,1-6,1% – подешевшали фрукти, яйця, рис, продукти переробки зернових, на 0,7-0,1% – макаронні вироби, риба та продукти з риби, олія, молоко. З продуктів в липні дорожчало тільки м'ясо та м'ясопродукти, цукор і сало (1,6-2%). З непродовольчої групи зросли ціни на алкоголь та тютюнові вироби (на 1,7%).

У той же час, за даними офіційної статистики, інфляція в річному вимірі (липень 2015-го до липня 2014-го) залишилася високою і склала 55,3%. Це менший показник, ніж у червні-2015 і червня-2014 – індекс впав на 2,2 п. п. з 57,5%.