В Україні підвищилися ціни на всі види м'яса. Вартість свинини збільшилася майже на 4%, а курятини – на 20%. Так, яловичина коштує – від 115 до 161 грн, реберця – по 65 грн за кг.
За словами Олексія Дорошенка, директора української Асоціації постачальників торговельних мереж, цінники на м'ясо найближчі тижні не зміняться
"Ціни на м'ясо стабільні, будуть такими до Великодня. Зараз піст і немає можливості підвищувати ціну. Після закінчення посту м'ясо подорожчає на піввідсотка", – сказав він.
Овочі коливатимуться в ціні на 10 – 15%, прогнозує експерт. Це коливання пояснюється невизначеністю їх торішніх запасів в приватних сховищах. Стабілізуються ціни на овочі в червні.
Суттєвого зростання цін на продукти харчування не очікується, якщо курс долара збережеться в поточному коридорі, вважає економіст Борис Кушнірук.
"У цьому році не варто очікувати якихось стрибків цін. За виключення одного фактора – ситуація з курсом ... Наприклад, без кредиту МВФ, якщо курс стрибне, то це викличе і зростання цін практично на все. Імпортна складова всюди – купуєте нафтопродукти – а там долар, купуєте міндобриво – а там ціна на газ і т.д. Навіть в ціні на овочі (вирощених в домогосподарствах – авт.) є імпортна складова – їх транспортування на ринок. Всі виробники гарантовано спробують перекласти це на кінцевого споживача", – сказав Борис Кушнірук.
Як відомо, найбільша стаття витрат середнього українського домогосподарства – харчування. Цей тренд незмінний як мінімум з 2010 року. У 2018 році на їжу пішло 40% доходів, або 1900 грн/місяць на людину.