Що заважає Україні заробити на картоплі: експерти назвали головні проблеми

24 жовтня 2018, 08:12
Перероблена картопля може збагатити країну, вважають фахівці

Фото: Pixabay

Картопля – найпопулярніший овоч в Україні . Щороку з вітчизняних полів збирають багатий урожай цього коренеплоду . Причому 80 % – понад 20 мільйонів тонн – просто з'їдається , хоча частково ці обсяги могли б піти на переробку і принести чимало грошей завдяки експорту . Правда , поки що цього не відбувається .

У Київській області працює одне з найбільших підприємств з переробки картоплі . Кажуть , що 40 % їх продукції йде на експорт в сусідні країни . При цьому для отримання якісного продукту необхідно добірна сировина

"Кращу картоплину для чіпсів я б описав так : розмір в діаметрі 60 мм , ідеально округла , без пошкоджень , з неглибокими вічками . Також важливий вміст сухих речовин , колір при обсмажуванні " , – розповідає менеджер відділу агрономії , виробничої логістики та планування Володимир Корбеляк.

Фахівці відзначають , що зараз напрямок переробки картоплі в Україні слабо розвинений , хоча , наприклад , Німеччина переробляє по 22 мільйони тонн картоплі на рік .

Реклама

"У реєстрі у нас є певні сорти , але ось насінництва цих сортів в достатніх обсягах немає , В обсягах , яких вистачить , щоб забезпечити товаровиробників " , – відзначає завкафедри агрохімії та якості продукції рослинництва Національного університету біоресурсів і природокористування Анатолій Бикін.

Тому , пояснює експерт , зібрати конкретний сорт , який підходить для переробки , складно . А адже обсяги сировини повинні бути немаленькі . Так , для виробництва кілограма чіпсів необхідно 3,5 кілограма картоплі .

Теоретично переробляти можна і українські сорти . Але 98 % вітчизняної картоплі вирощено на присадибних ділянках і дачах , тому ніхто не несе гарантії за якість . І з тієї ж причини Європа не купує сиру українську картоплю .

"Законодавча база , з одного боку , заважає експортувати картоплю в чистому вигляді . А з іншого боку , стимулює наших виробників – переробників виробляти картоплю , яка буде придатна до переробки , щоб продукт з доданою вартістю відправлявся за кордон " , – відзначає заступник директора з наукової роботи з питань селекції і насінництва Інституту картоплярства Микола Фурдіга.

Поки що вітчизняні селекціонери з Інституту картоплярства працюють над виведенням якісних технічних сортів для виготовлення чіпсів , крохмалю та картоплі – фрі .

Реклама

Нагадаємо, за 2017 рік Україна наростила експорт картоплі в 2,6 рази. Однак зростання обумовлене , в першу чергу , поставками в Білорусь , які в грошовому вираженні збільшилися в 2,1 рази – до 2,6 млн доларів . В цілому , поставки в цю країну становлять 75,4 % від усього експорту картоплі .

За прогнозами експертів, українська картопля все ж може "пробратися" в Європу.