"Смерть" для цілих галузей: чому локдаун могли перенести на січень

4 грудня 2020, 18:57
За словами експертів, місяць жорсткого карантину знижує ВВП України на 250-300 млн дол

Страви місцевої бойківської кухні дуже смачні

Українці продовжують жити під дамокловим мечем локдауна. За останньою інформацією, можливі два варіанти жорсткого карантину – на два або на три тижні. Але так чи інакше, вже в січні 2021 року.

Чим би обернувся локдаун в грудні для роздрібної торгівлі та ресторанного бізнесу, і чому навіть якби карантин посилили, він міг не спрацювати – розібрався сайт "Сегодня".

Реклама

Що каже влада

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаль, в Кабміні розуміють, що кінець року – час традиційного заробітку у торгівлі та сервісу. Але в зв'язку з пандемією певні обмеження будуть.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов 4 грудня сказав, що Міністерство охорони здоров'я не буде пропонувати вводити локдаун до кінця року, але запропонує жорсткий карантин із перших чисел січня на три тижні. І зробить це... для боротьби не з коронавірусом, а зі звичайним сезонним грипом.

"Лікарі розуміють, що з січня та протягом лютого очікується сезонний пік захворюваності на грип. Це призведе до серйозного навантаження на медичну систему, тому до цього періоду потрібно підійти з мінімально можливими цифрами захворюваності на COVID-19", – роз'яснив міністр.

До кінця грудня, за його словами, медична система витримає приріст кількості хворих, тому необхідності вводити жорсткий карантин немає. А в січні він об'єднається "з природними речами", адже після новорічних свят у країні все завмирає, школярі та студенти на канікулах.

Реклама

Як перший локдаун вдарив по торгівлі

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко на наше прохання проаналізував офіційну статистику приросту роздрібної торгівлі в 2020 році порівняно з 2019-м. За його словами, цифри чітко показують негативний вплив карантину на обсяги продажів.

"Січень до січня ми мали зростання 12,1%, лютий до лютого – 15,7%, а ось березень до березня, коли було майже три тижні жорсткого карантину, закрили торгові центри, промтоварні магазини – зростання виявилося всього 6,1%. У квітні – місяць локдауна – величезний провал, мінус 14,9%", – аналізує Охрименко.

Коли карантин скасували, падіння сповільнилося, і почалося дедалі більш прискорене зростання обсягів торгівлі. Травень – мінус 3,1%, червень – плюс 1,4%, липень – плюс 8,5%, серпень – 8,7%, вересень – 11,4%, в жовтні майже вийшли на рівень до локдауна – 15,2 %.

У листопаді Олександр Охрименко прогнозує зростання обсягів продажів місяць до місяця близько 10%, оскільки два тижні діяв карантин вихідного дня.

Реклама

"Якби в грудні ввели локдаун, то продажі знову впали б на 15%. А так можна очікувати зростання на 15%. Коронавірус рано чи пізно закінчиться, але через локдауни набагато швидше закінчаться гроші у населення. Локдауни не потрібні, вони вбивають економіку. Розмови, що "ми всі помремо", вже набридли", – резюмував Охрименко.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин додав, що місяць жорсткого карантину знижує ВВП України на 250-300 млн доларів. Це близько 0,2% ВВП.

Грудень – місяць "хлібний"

Генеральний директор консалтингової компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова оцінила, скільки доходу втратив би сервіс громадського харчування, якби локдаун ввели з 24 грудня, якраз перед католицьким Різдвом і до 14 січня, до Старого Нового року.

За її словами, на грудень у рестораторів припадає близько 15% річної виручки, в тому числі половина – в останню декаду місяця, на цей час замовляють корпоративи. Однак цього року вона очікується меншою через вже діючі обмеження.

"Так, локдаун у грудні не введуть, але не скасовані обмеження за часом роботи – до 22:00, це теж істотно скоротить доходи. Кав'ярні та фастфуди не постраждають, але в ресторанах вечір – це 20% виручки, в барах – 70% виручки. В результаті з 15% грудневих доходів залишиться, наша оцінка, трохи більше половини", – підрахувала Ольга Насонова.

На її думку, якщо вводити локдаун, то в січні – це найбільш малодохідний місяць. До 20 січня в ресторанах майже немає відвідувачів. Тому можливий січневий локдаун громадське харчування перенесе не так болісно.

Але Ольга Насонова каже, що сфера громадського харчування давно переживає нелегкі часи через світову економічну кризу.

"Після першого локдауна закрилося 20% кафе і ресторанів, після другого може закритися до квітня 2021 року ще 30%, разом половина", – прогнозує Ольга Насонова.

Локдаун на свята люди могли проігнорувати

Олег Пендзин побоюється, що сам факт оголошення Кабміном локдауна в розпал свят ще не означав, що українці дотримувалися б карантину. Це показав і "парад суверенітетів" міських голів, які оголосили: на їх території локдауна не буде.

"Моє бачення таке: без локдауна не обійтися, – упевнений Олег Пендзин. – Краще було б приурочити його до вихідних днів і святкових днів – це кінець грудня-початок січня. Але мене більше хвилює готовність населення виконати приписи уряду і можливість влади контролювати його виконання. Якщо немає ні того, ні іншого, то локдаун не має ніякого сенсу. Це буде витрачений час, "убиті" галузі, але потрібного результату досягти навряд чи вдасться. Схоже, що влада це зрозуміла, тому і змістила графік жорсткого карантину на більш спокійний січень".

Поки точно відомо одне: в грудні локдауна не буде. Тому Новий рік повинен пройти святково. Головне – не нашкодити собі, не дотримуючись нескладних карантинних обмежень.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов роз'яснив, чому вирішили не вводити локдаун у грудні. Детальніше дивіться в сюжеті:

Відео: Сьогодні