Що їдять українці: цукор вчетверо більше норми, а фруктів занадто мало

5 листопада 2018, 07:00
В середньому на їжу йде 3 тис. грн на місяць. Левова частка – у м'яса і молочки

/ Фото: Анатолiй Бойко

Українці залишаються хлебоїдами і ласунами, незважаючи на опубліковані ще рік тому рекомендації МОЗ про те, як повинна виглядати " Тарілка здорового харчування ". Цю особливість національного раціону зазначив президент Асоціації дієтологів України Олег Швець, який проаналізував, як за рік змінилося меню середнього українця. Також дієтологи запропонували журналісту " Сегодня" розповісти про свій звичайний раціон харчування і дали свої коментарі .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Що їмо

За даними Держслужби статистики, середній українець витрачає на харчування 3086 грн в місяць. При цьому на м'ясо і рибу йде 496 грн ( 16 % витрат ), на молокопродукти – 298 грн ( 10 % ), овочі і картопля – 174 грн ( 6 % ), хліб – 153 грн ( 5 % ), кондвироби – 152 грн ( 5 % ), фрукти – 83 грн ( 2,7 % ), яйця – 58 грн ( 2 % ), цукор – 30 грн ( 1 % ). Швець зазначив, що середні витрати на кондвироби або хліб удвічі більше, ніж, наприклад, на фрукти, хоча повинно бути однаково, а ще краще, якщо хліб замінити овочами: в них більше вітамінів і мінералів і менше калорій .

Реклама

"В середньому на кожного припадає 123 г фруктів на день, а правильно буде з'їдати до 300 г, – каже дієтолог. – Овочів і картоплі в сумі виходить 493 г на день ( 280 + 213 г ), але корисніше, якщо половину картоплі замінити бобовими – квасолею, горохом. Картопля також потрібна , це джерело калію. А ось кількість хліба варто урізати вдвічі, як і кондвиробів, що також скоротить споживання цукру, якого кожен українець з'їдає в день майже вчетверо більше норми – 93 г при рекомендованих 25 г, максимум 50 г ".

Щодо молокопродуктів начебто непогано: їмо їх 640 г на день при рекомендованих 700 г, але в меню переважають тверді сири, сметана, а повинно бути більше молока і кефіру . Наразі, за словами експерта, змін в раціоні середнього українця майже немає. Тому потрібна подальша наполеглива робота МОЗ, щоб харчування населення стало збалансованим, констатував Швець .

Журналістська кухня

Як видно з інфографіки, в денному раціоні журналіста " Сегодня" переважають молокопродукти, солодощі і борщ з м'ясом і квасолею. За словами Швеця, таке меню – далеке від рекомендованого Міністерством охорони здоров'я: в ньому перебір солодкого і фруктів, а ось злаків мало, і бракує риби .

Реклама

"Борщ двічі на день – не обов'язково, зате можна сказати, що овочів з'їдено в нормі, адже вони навіть у вареному вигляді мало втрачають вітамінів. Варто додати цільнозернового хліба, частково замінити сир на кисломолочні продукти ", – зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

"Їжа – це весело"

Олександр Панченко, журналіст "Сегодня":

- Марно сперечатися з експертом. Загалом мій раціон – досить здоровий, це визнав і фахівець. Колеги дивуються, чому борщ у мене і на обід, і на вечерю. Такий режим харчування виправданий графіком: приходжу додому о 21:00-22:00, зголоднілий, утриматися від рясної вечері малореально. А після вечірньої обжерливості вже нереально о 8:00 запхати в себе більше чашки кави з шматочком сиру, шоколадкою і кількома горішками. Практична відсутність сніданку – компенсація пізньої вечері, що дозволяє не набирати вагу. З іншого боку, дожити до обіду з таким сніданком непросто, і кілька яблук – підмога, що допомагає протриматися, поки настане час підкріпитися. І ще. Як сказала одна хороша людина, їжа – це весело. А не просто набір білків, жирів і вуглеводів. Тому ранкова чашка кави, шматочок сиру 12-18-місячної витримки, чорний-пречорний шоколад мені набагато приємніше, ніж, наприклад, нудна яєчня з тостом і корисний трав'яний чай. З цієї ж причини в моєму раціоні є не тільки борщ, але часом і пиво, і 20-30 г хорошого коньяку або віскі.