Кожен другий овоч – імпортний: чиї продукти їдять українці

27 грудня 2019, 09:24
80% їжі у нас українського виробництва, а 20% – імпортні

Ніколи не зберігайте оливкову олію в холодильнику

Українці їдять в основному продукти вітчизняного виробництва, що, на думку експертів, не дивно: адже ми один з великих світових експортерів "харчів". Але є товари, де наші позиції не такі й міцні, як, наприклад, по хлібу або солі. Перш за все це морепродукти і вино.

У Держслужбі статистики підрахували, що за 9 місяців 2019 року обіг роздрібної торгівлі склав майже 570 млрд грн. Приріст у порівнянні з трьома кварталами 2018 року – 11,2% або 63,8 млрд грн. При цьому 42,8% зароблених населенням грошей були витрачені на продукти, а 57,2% – на промислові товари.

Реклама

/ Фото: Сьогодні

Цікаво, що 80% куплених населенням продуктів були вітчизняного виробництва і тільки 20% – імпортовані. Найбільше це стосується курячих яєць – 99% їх знесені українськими курами. Також ми витратили 97,5% грошей на українське м'ясо і тільки 2,5% – на імпортоване. Те ж стосується 96% – цукру, по 93,6% – ковбас і кухонної солі, 95% – молока, 93% – хліба.

А ось кожен другий куплений фрукт або овоч виріс за кордоном: наших яблук-груш і ягід куплено всього 48,6%. І кожна друга пляшка вина теж – українська 52%. Не дуже довіряють батьки вітчизняним виробникам дитячого харчування – кожна третя пляшка його випущена за кордоном. Як, до речі, і кожна третя пляшка горілки або коньяку! Зате пиво п'ємо в основному своє – 91% грошей витрачаємо на нього і в 10 разів менше – на імпортне. Не в Україні спіймана кожна четверта риба і ракоподібні, не у нас виготовлені кожна четверта цукерка або печиво.

Реклама

Більш детально читайте в статті "На що йдуть гроші українців".

А про те, як за останній місяць помінялися ціни на основні продукти, дивіться в сюжеті: