Ціни виростуть: експерт розповів, що подорожчає в травні

11 травня 2017, 05:48
Овочі можуть подорожчати на кілька відсотків

Як зміняться ціни. Фото: архів

В Україні вартість борщового набору в квітні істотно збільшилася.  Середній рівень відпускних цін на картоплю виріс на 10%, капусту – на 68%, моркву – на 64%, буряк – на 22% і цибулю – на 34%.  Така тенденція, впевнений експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворник, буде і в травні.

"У травні вартість овочів і фруктів продовжить демонструвати висхідний ціновий тренд під впливом фактора сезонності та збільшення пропозиції овочів нового врожаю. Несприятливі погодні умови в квітні-травні будуть підтримувати зростання цін на овочі. Вартість м'яса буде відносно стабільною з можливим незначним коливанням в межах 5%  через вплив епізоотичної ситуації. Вартість молока, як і бакалійних продуктів буде відносно стабільною з можливим незначним коливанням в межах 1-3%", – підвів підсумки Євген Дво  нік.

Головні причини подорожчання: старі запаси вичерпаються, а новий урожай значно дорожче.  Вартість яблук збільшилася на 10% під впливом фактору сезонності.

Крім цього, за місяць вартість яловичини і курятини збільшилися на 2%, свинини – на 8%.  Ціни на молоко в квітні залишилися на рівні березневих, незважаючи на зниження закупівельних цін.  Вартість бакалійних продуктів, як і прогнозувалося, коливалася в межах 3%.