Ціни на ринках: одні продукти подешевшали, інші – подорожчали

11 січня 2020, 00:23
Кореспонденти "Сьогодні" пройшлися торговими рядами базарів в різних регіонах України

/ Фото: Сьогодні

Після новорічних та різдвяних свят купівельний ажіотаж в Україні падає.

Частина продуктів за останні два дні подешевшала. Але більшість з основних продуктів, навпаки, – почали зростати в ціні.

Реклама

"Сьогодні" порівняли вартість товарів, які є на столах українців.

Після свят на столичних ринках найбільше подешевшали несезонні овочі.

"Ціна огірків доходила до 100 грн/кг на Новий рік. Зараз вони ось, по 60-65 грн коштують. Ось прості помідори, середні. Були по 60, зараз – 50 грн", – розповідає нам продавець одного зі столичних ринків.

А ось ціна на солодкий перець після свят не змінилася. Зараз він коштує близько 80 грн/кг. І незабаром може подорожчати до 100 грн, і навіть більше. Бо основні постачальники, Іспанія і Туреччина, закінчують збирати врожай і розпродавати залишки зі складів.

Реклама

Водночас основні складові "борщового набору", навпаки, – подорожчали. Знизилася вартість тільки картоплі – з 15 до 10 грн/кг.

"Капуста піднялася в ціні. Була 5-6 грн/кг, а на сьогодні – 6-7 грн/кг. Трішки, на гривню, піднялися в ціні морква і цибуля. Не у кожного є склади, сховища, де можна утримувати їх. Псується, погода у нас тепла", – пояснює "Сьогодні" один з торговців.

За кілограм цибулі та моркви зараз просять по 11-12 грн.

Змінилися ціни також на фрукти. Найбільш ходові – подорожчали.

Реклама

"Мандарини, як на мене, подорожчали. Тому що були дешевше. Зараз – 50-60 грн/кг, а були по 40-45 грн", – говорить одна з покупниць ринку в Києві.

Вартість яблук залежить від умов зберігання.

"Яблука, які йдуть з камери газованої, коштують на п'ять гривень дорожче. У них всі вітаміни зберігаються. Продаємо по 25-30 грн/кг. А на звичайні яблука залишилася така ж ціна, як і була", – розповідає кореспондентам "Сьогодні" продавщиця одного зі столичних базарів.

"Ананас маленького калібру коштував десь в межах 100 грн/кг, зараз він подешевшав – коштує в межах 80 грн. Гранат був по 65 грн/кг, зараз десь 60 грн", – говорить одна з продавщиць.

"Хурма навіть подешевшала. Була по 80 грн/кг, це "Шарон", а стала – по 75 грн", – ділиться своїми спостереженнями одна з покупців.

Більш доступними стали також яйця, кажуть торговці.

"Зараз коштують десяток 18 грн. Перед святом був 20", – говорить продавщиця.

Водночас ціни на м'ясо трохи зросли.

"Як змінилися ціни? Філе, наприклад, було по 72 грн/кг, а зараз – по 80. Біточное м'ясо по 120 грн/кг можна було придбати, а зараз воно коштує 130-140 грн", – розповідає жінка-покупець ринку у Києві.

А ось в інших регіонах України – протилежна ситуація. На запорізьких і вінницьких ринках за кілограм свинини просять на 10-15 грн менше, ніж тиждень тому.

"Задня частина коштує 130-140 грн/кг, тобто нерухома частка, є лопаточка – 120 грн/кг, без кісточки. На сало різна ціна, залежно від смаку, є по 100 грн, є по 50", – розповідає продавщиця вінницького ринку Майя Кучинська.

Ціни на овочі в різних регіонах України змінилися приблизно так само, як і на Київщині.

А на Івано-Франківщині багато продуктів зараз коштують навіть дорожче, ніж в столиці. Кілограм картоплі і моркви – 15 грн, капусти – 35 грн. За десяток яєць просять 25 грн.

"Коли свята до нас наближаються, то завжди підвищують ціни. А істотних змін я не помітила", – говорить одна з покупців ринку в Івано-Франківську.

А на Полтавщині скаржаться на брак покупців.

"Нікому купувати. У людей немає грошей", – говорить одна з продавщиць полтавського ринку.

Тут жартують: українці доїдають придбане на свята.

Нагадаємо, що раніше ціни на бензин майже зупинилися, а ціни на транспортні перевезення відрегулюють.