Ціни на продукти змінюються прогнозовано – Швайка

6 червня 2014, 07:51
Міністр агрополітики Ігор Швайка розповів "Сегодня", як держава контролює цінову політику на продукти харчування

/ Фото: Олександр Яремчук

Стабілізувати ціни на продукти харчування держава може побічно – ринковими методами. "Механізми прості. Приміром, сьогодні яка ціна на цукор у роздробі? У мене вже звичка: у магазинах дивитися на ціни тих товарів, по яких є питання. Ось ціна на цукор від 11,50 до 13,20 грн, залежно від фасовки, якості, категорії магазину. Вважаю, що дорого, адже ціну можна знизити: цього цукру в Агрофонді лежить 150 тис. тонн, у якого закінчується термін зберігання. Тому відправляємо його на продаж за ціною 9,20 грн за кіло. Такий дешевий цукор люди швидко розберуть, адже з червня по вересень йде гаряча пора заготівлі консервацій, варення, вина. Як результат, оптовики знижують ціну на цукор і в магазинах товару за 12,50 грн не знайдеш, адже ніхто його не купить. Ось так боремося зі спекуляцією", – роз'яснює Ігор Швайка.

Але це лише видима частина цінового держрегулювання, уточнює міністр. "Ось Аграрний фонд отримав гроші від продажу цукру і куди їх направляє? На закупівлю сухого молока, тому що РФ невмотивовано прикрила кордону для наших молочників. Але корівка в селі доїться. Що робити виробнику? Він буде виробляти сухе молоко. А Аграрний фонд його викуповує, щоб взимку, коли молочки не буде, знову вивести цей продукт на ринок і зробити з неї готову молокопродукцію. Тим більше, сухе молоко зберігається набагато довше, ніж звичайне. Ну, а після, коли молочка розпродається, починаються форвардні закупівлі зерна, але це вже в січні-лютому майбутнього року", – говорить аграрний міністр.

За його словами, по такому циклу зараз і працюють держпідприємства. "Вони ніби і комерцією займаються, але їх комерція контролюється державою. Тому ціни на ринку продуктів харчування будуть змінюватися прогнозовано", – упевнений Швайка.