Ціни на продукти: чому вони відрізняються у всіх регіонах України

18 січня 2019, 07:34
Київ виявився лідером за цінами на продукти

Традиційно ціни на продукти в різних регіонах України суттєво відрізняються. Сайт "Сегодня" розбирався, чому в одних областях продукти коштують у кілька разів дорожче, ніж в інших, і від чого залежить різниця в цінах.

Найвищі ціни в Києві, Донецькій та Закарпатській областях

Лідером за продуктовими цінами передбачувано виявився Київ – саме тут ціна на соціально значущі продукти залишаються на порядок вище, ніж в інших містах України, про це писав генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

У Києві найвищі ціни на такі продукти: білий хліб з борошна вищого сорту – 35,9 грн за кг (середній показник по Україні – 21,5 грн). Чорний хліб коштує в Києві 24,6 грн за кг (середня ціна – 17,9 грн), манка – 15,4 грн (по Україні – 13,6 грн), яйця – 28,3 грн за десяток (24,8 грн ), цукор – 16,8 грн за кг (14,2 грн), сало – 120,9 грн (75,7 грн).

Крім Києва, високі ціни в Донецькій, Закарпатській та Херсонській областях. Так, в Донецькій області найдорожче продається курка – 61,9 грн за кілограм (по Україні 58,3 грн), варена ковбаса – 100,8 грн (92,2 грн), буряк – 9,2 грн, (тоді як по країні 8,1 грн). А ось в Закарпатській області найдорожчими продуктами стало пшеничне борошно – 12,7 грн, (11,2 грн), гречка – 21,2 грн за кілограм, (ціна по Україні 16,6 грн) і морожена риба – 80,1 грн (72,9грн).

А ось найдешевшими регіонами стали Тернопільська, Полтавська і Дніпропетровська області. Саме там ціни на соціальні продукти нижче, ніж по всій Україні. Але ми вирішили розібратися, від чого ж залежить така різниця в цінах.

Реклама

Чим обумовлена ​​різниця в цінах: доходи і логістика

Економісти одноголосно зазначають, що головний фактор, який впливає на ціни, – це доходи населення в тому чи іншому регіоні. Київ традиційно лідирує за доходами громадян, саме тому і ціни тут набагато вище, ніж скрізь.

"Різні ціни на продукти в різних регіонах України в першу чергу пояснюються різним рівнем доходів у регіонах. Як завжди, в столиці рівень доходів найвищий, потім йдуть інші міста мільйонники. Традиційно, на сході і на півдні України, де велика концентрація промислових підприємств, рівень доходів вище, ніж на західній Україні.

Там, де вище доходи, вище і ціни. Тому що працює закон ринку, попиту і пропозиції. Структура споживання приблизно однакова, але продавці реагують на вищі доходи вищими цінами на свої товари", – пояснює в коментарі сайту "Сегодня" Андрій Новак, голова комітету економістів України.

У свою чергу, Олексій Дорошенко також зазначає, що різниця в заробітних платах має найбільший вплив, але є й інші чинники.

"Другий фактор, який впливає, це логістика. Вірніше, він повинен впливати, але тут виникає цікавий момент. З одного боку, чим далі місто знаходиться від місця виробництва товару, тим вище ціни. Особливо, якщо ми говоримо про дрібнотоварне виробництво. Тому що, коли ми беремо монополізовані ринки, ситуація інша. Ось, якщо ми візьмемо, наприклад, курятину, яка з 31 соціального продукту має найменше відхилення за ціною, тому що одна компанія налагодила абсолютно однакові доставки і тримає єдину ціну в регіонах. І якраз на курятину найменше коливання за цінами серед всіх продуктів, які ми відносимо до соціальних.

А ось якщо ми візьмемо всі овочі, то ми бачимо тут найбільше розходження в ціні. Наприклад, цибуля на Херсонщині в листопаді коштувала найдорожче, ніж в будь-якому іншому регіоні. Притому, що її вирощують в Херсонській області, тобто логістики ніякої. А один з найдешевших зразків – майже завжди у Львівській області. Все тому, що у Львові є оптовий ринок", – говорить Дорошенко.

Експерт пояснює, що там, де найкраще розвинена інфраструктура продажу, там і будуть нижчі ціни. Він зазначає, що вся Європа "покрита" оптовими ринками, тоді як в Україні великих продуктових оптових ринків всього два – у Львові і в Києві. Звичайних ринків по країні зараз близько 530, але в тих місцях, де їх не вистачає, ціни виявляються куди вище.

Реклама

"Значний вплив на ціни також надають торгові мережі. Наприклад, в окремих регіонах є тільки місцеві торгові мережі. Де ми бачимо найбільшу ціну з найменшою конкуренцією? Це якраз регіони з низькою конкуренцією в торгівлі. Якщо брати окремі міста, це, наприклад, Мукачево, там тільки одна торговельна мережа. Є ще Одеса, де одна торговельна мережа фактично скупила всі інші торгові мережі. Також, якщо мало невеликих магазинчиків, це теж впливає на ціни. Тому що кожен магазин зацікавлений в тому, щоб його ціна була конкурентна", – коментує ситуацію Дорошенко.

Також ще один фактор – це виробництво товару. Наприклад, такі продукти, як хліб, продаються найчастіше саме там же, де і виробляються, тому що везти хліб через всю країну не дуже вигідно.

"Всі регіони щодо хлібу поділені між найбільшими гравцями. І якщо гравець вважає, що він повинен тримати високу ціну на хліб, ви це побачите. Ось, як в Києві, тут ціна на найдешевший білий хліб на 70% вище, ніж в найдешевшому регіоні", – підсумував Дорошенко.

Нагадаємо, нещодавно ми розповідали, що в Україні подорожчало 87% соціального асортименту продуктів. 2018 року ціни впали тільки на яблука, яйця, гречку і цукор.

Також сайт "Сегодня" розповідав про "грошові" нововведення для українців 2019 року, а також про те, що уряду тепер доведеться переглянути склад споживчого кошика.