Ціни на продукти дещо знизилися: у Нацбанку назвали причини

17 квітня 2020, 14:49
Падіння цін на продукти харчування пояснюється декількома причинами

Фото: REUTERS/Mohamed Azakir

В Україні, де знову обіцяють закрити продуктові ринки, за тиждень, з 10 по 16 квітня, ціни на продукти харчування дещо знизилися. Причиною їх падіння в Національному банку України (НБУ) називають спад ажіотажу, адаптацію до нових умов карантину і зміцнення гривні. Таку інформацію оприлюднили в щотижневому звіті НБУ.

Так, в НБУ відзначають зниження цін на більшість видів овочів і на деякі фрукти. Також подешевшали крупи (гречка).

Реклама

"Подешевшали гречка, рис і борошно, що може відображати спад ажіотажного попиту. Ціни на лимони також знизилися, що відображає зміцнення гривні і послаблення попиту на тлі істотного зростання цін в попередні тижні. Другий тиждень поспіль тривало зниження ціни на овочі борщового набору", – йдеться у звіті НБУ.

У той же час відзначається зростання цін на окремі фрукти (яблука) через зменшення пропозиції з боку українських постачальників на тлі карантинних обмежень.

Попит на товари особистої гігієни залишається високим, але ціни на окремі товари знизилися через зміцнення гривні.

Реклама

Детальніше про те, як змінювалися ціни в країні на початку карантину і чого чекати від них у майбутньому, читайте в спеціальному матеріалі сайту "Сьогодні" "Гряде подорожчання: як до літа зміняться ціни на продукти".

Про те, що після помітного подорожчання продуктів на початку карантину вартість основних товарів в Україні повернулася до нормального рівня, 16 квітня розповіла заступник голови НБУ Катерина Рожкова.