Ціни на продукти: які товари можуть подорожчати

30 квітня 2020, 13:11
Під час карантину українці найбільше цікавилися в магазинах м'ясом, гречкою і овочами борщового набору

В Україні за час карантину найбільше зросли ціни на м'ясо, картоплю та гречку. А найвищим попитом користуватимуться овочі борщового набору і крупи. Цими спостереженнями поділилися в Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки".

"Зміни споживчих переваг відбудуться внаслідок значного зниження доходів в результаті втрати роботи, заморожування заробітних плат, інфляції та інших факторів, пов'язаних з введенням карантинних заходів", – говорить кандидат економічних наук Ярослав Навроцький.

Реклама

М'ясо в Україні подорожчало. Якщо в квітні 2019 року середньомісячна ціна яловичини (гуляш) в роздрібній торгівлі становила 135,66 грн/кг, то в січні 2020 року вона має підвищилася до 143,96 грн/кг (+6,1%). За чотири місяці поточного року гуляш подорожчав ще на 9,2% – до 157,22 грн/кг.

За словами Навроцького, перспективнішим в такій ситуації виглядає сектор птахівництва,оскільки м'ясо птиці поки що доступне для українців.

Однак через зростання попиту подорожчати можуть овочі борщового набору: морква, буряк, цибуля, картопля, а також яблука.

Реклама

Вартість овочів вже змінилася. Наприклад, ціна на картоплю в супермаркетах зросла з 12,51 грн/кг в січні 2020 року до 15,26 грн/кг (+22%) в квітні. Але, з огляду на харчові властивості, тривалий термін зберігання і порівняно доступну ціну, попит на картоплю зберігатиметься, зазначають в науковому центрі.

Втім, там вважають, що знизиться попит на томати, огірки, ягоди та зелень, які зберігаються недовго.

А ось попит на різні види зерна і крупи залишиться високим – як прояв реакції українців на кризові ситуації. Якщо з лютого 2019 року до лютого 2020 року середньомісячна ціна гречки в торгових мережах зросла на 74,5% – з 17,30 грн/кг до 30,19 грн/кг, то тільки протягом березня-квітня цього року в результаті ажіотажного попиту крупа подорожчала на 43,2% – до 43,22 грн/кг.

Реклама

Навроцький вважає, що можуть постраждати сегменти молочної галузі, які виробляють дорогі сири та інші недешеві молочні продукти.

Галузь рослинництва розвиватиметься неоднорідно: знизиться попит на тропічні фрукти і овочі, горіхи і органічну продукцію. Зате збережеться інтерес до імбиру, лимону і часнику, які, на думку обивателів, підвищують імунітет.

"Після відкриття ринків збільшиться попит на продукцію місцевих виробників", – зазначає Навроцький.

А ось сайт "Сьогодні" в своєму традиційному огляді цін на продукти писав про те, що в Україні за перший квартал подешевшали найзатребуваніші товари і послуги.

Також ми розповідали про те, що уряд України задумалося про відновлення роботи продовольчих ринків за спеціальним протоколом дотримання правил безпеки під час епідемії COVID-19.

Про те, як тепер збираються контролювати ціни на продукти, дивіться в сюжеті: